Historische zeiljachtrace 12Voetsjollen Centennial voltreffer

De Nederlander Wim Bleeker was de uiteindelijke winnaar. We zien hem samen met Eric Sorel (links) en Philippe Royaux (rechts) van 12Voetsjollenclub Oostende en kunstenaar Dany Vanbillemont die de trofee voor de winnaar ontwierp. © FR
Redactie KW

Met veertien 12Voetsjollen zeiljachten werden op zaterdag en zondag zes races gevaren op de Spuikom van Oostende. De deelnemers waren afkomstig uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De enige Belg, Luc Kerremans, eindigde verdienstelijk voorlaatste.

De 12Voetsjollen Centennial is een initiatief van Philippe Royaux, zaakvoerder van Marina Yachting Center Oostende. Door de coronamaatregelen was de organisatie van dit gebeuren geen sinecure. “Het was niet eenvoudig voor de deelnemers om vanuit Nederland, Frankrijk en Duitsland naar Oostende te komen met hun 12Voetsjol. Met dit historische zeiljacht werd in 1920 in Oostende voor de Olympische titel gestreden”, vertelt Philippe Royaux na de prijsuitreiking.

Sterk deelnemersveld

“Het weer was prachtig en het deelnemersveld was kwalitatief heel sterk met mannen en vrouwen met veel zeilervaring en passie voor de hobby. Er werden zes races op de Spuikom gevaren, op het scherp van de snee.”

“Ik denk dat alle deelnemers naar huis gaan met een aangename herinnering aan deze Centennial in Oostende. Vriendschapsbanden werden verstevigd, nieuwe relaties werden gecreëerd.”

Voor herhaling vatbaar

“In Nederland is er een 12Voetsjol zeilclub met 300 leden. In België laait de liefde voor de 12Voetsjol weer op. Ons event is zeker voor herhaling vatbaar.”

“In oktober gaat, voor het eerst sinds jaren, een 12Voetsjol Zeil Meeting door op de Lacs de l’Eau d’Heure. Indien corona weer geen stokken in de wielen steekt, wordt het een super weekend!”, is Philippe Royaux overtuigd. (FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten