Goud voor Brugse roeier Tibo Vyvey in Belgrado

© (Foto GF)
Redactie KW

Tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van het nieuwe roeiseizoen in het Servische Belgrado heeft Tibo Vyvey (Koninklijke Roeivereniging Brugge) een zeer knappe prestatie neergezet in de lichte skiff. De roeier uit Sint-Andries, onder leiding van zijn Brugse coach Piet Graus, eindigde vrijdag in zijn reeks op de derde plaats in 7:41’86” en stootte hiermee meteen door naar de A-finale op zaterdag.

In die A-finale wou Tibo, Europees kampioen in skiff bij de U23, een gooi doen naar een podiumplaats. Na een goede start kon de Bruggeling zich meteen tussen de toppers nestelen. Tibo zat volledig in de concentratie en nam meteen na de 1000m de koppositie over. In een spannende laatste 500m kon Tibo zijn Sloveense tegenstander Hrvat Rako, vorig jaar nog goed voor winst in WRC 3, knap voorblijven. Hij finishte als eerste met meer dan drie seconden voorsprong in een tijd van 07:08’07”.

De Brugs roeier was na afloop uiteraard meer dan tevreden: “Ten eerste speelden de weersomstandigheden in mijn voordeel. Gisteren was het nog om en bij de 35 graden, vandaag waren het er nog maar 18, wat voor mij ideaal was”, vindt Vyvey. “Met daarbij een lichte tegenwind zoals ik het graag heb.”

“Ik had ook samen met Piet een goede voorbereiding achter de rug in Hazewinkel en we vormen een zeer goed team. Dat hebben we vandaag toch weer bewezen. Dit geeft alvast extra goede moed om er de rest van het seizoen tegenaan te gaan.”

De Belgian Sharks zien er zoals bekend dit jaar wat anders uit, met het oog op een deelname van minstens één boot aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024. In de M2x is er de Gentenaar Aaron Andries samen met de Bruggeling Tristan Vandenbussche (BTR). Zij roeiden zondag de B-finale en eindigden als derde na Nederland en Tsjechië.

Ook Niels Van Zandweghe van de Brugse Trimm- en Roeiclub kwam in actie met zijn nieuwe kompaan Marlon Colpaert (KRNS Oostende) in een lichte dubbeltwee. Zij waren op zondag goed voor een A-finale waarin ze als zesde eindigden, op zowat zes seconden van de Zwitsers als winnaar.

Voor de eerste World Cup regatta in Belgrado selecteerde bondscoach Axel Müller nog vier andere Belgische toproeiers, zij het een zware dubbeltwee met Tim Brys, Gaston Mercier, Ward Lemmelijn en Ruben Claeys. Zij werden tweede in de B-finale na Groot-Brittannië. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.