Fanny Lecluyse stoot door naar finale: “droom wordt waarheid”

© JASPER JACOBS Belga
Redactie KW

Fanny Lecluyse mag vrijdag aantreden in de olympische finale van de 200 meter schoolslag. Ze tikte in de tweede halve finale aan in 2:23.73, goed voor de achtste chrono en een (nipte) kwalificatie.

“Ik ben heel tevreden dat ik doorga naar de finale”, reageerde de 29-jarige West-Vlaamse. “Qua tijd had ik het wel wat sneller verwacht. Maar ik wist dat niet iedereen ‘s morgens snel kan zwemmen, dus dat ik wel kans maakte op een finale als ik (de tijd van de reeksen, red) ongeveer evenaarde.”

Lecluyse had woensdagavond (Japanse tijd) in de reeksen 2:23.42 gezwommen, slechts twaalf honderdsten boven haar Belgisch record. De halve finales en finales worden op de Spelen allemaal in de ochtendsessies afgewerkt.

Lecluyse begon aarzelend aan de Spelen met een weinig overtuigende prestatie op de 100 meter schoolslag. Het doemscenario van Londen en Rio (uitschakeling in de reeksen) leek zich weer te voltrekken, maar na de kwalificatie voor de halve finales van haar geliefde 200 meter viel een pak druk van haar schouders.

“Er is altijd wel wat stress maar nu was het vertrouwen er dat het goed zit en ik gewoon mijn eigen ding moet doen”, aldus Lecuyse. “Het geeft veel voldoening dat ik doorga naar de finale. Het is een droom die waarheid wordt”

In de finale, die vrijdag om 10.41 uur lokale tijd (3.41 uur in België) in het Tokyo Aquatics Centre wordt gezwommen, wil Lecluyse “genieten en ervoor gaan” en hoopt ze onder haar Belgisch record te duiken. Dat scherpte ze op 27 juni in Rome aan tot 2:23.30.