Fanny Lecluyse: “Spelen niet in gevaar brengen”

Fanny Lecluyse.© BELGA
Fanny Lecluyse.© BELGA
Tom Vandenbussche

Afgelopen weekend was er een belangrijke zwemmeeting in Antwerpen, maar dat vond plaats zonder Fanny Lecluyse. Ook op het EK in mei in Boedapest zal de naar Gavere uitgeweken zwemster uit Spiere-Helkijn niet van de partij zijn. “Door die knieblessure willen we risico nemen voor het hoofddoel van mijn jaar, de Spelen in Tokio.”

1. Je moest vorig weekend passen voor een wedstrijd in Antwerpen en ook het EK in mei komt te vroeg. Wat scheelt er?

“Eigenlijk gaat het alweer de goeie kant op. In Rotterdam, in december, had ik al last van mijn knie en eind februari zagen we dat het ligament van mijn rechterknie langs de binnenkant aan het loskomen was. Als ik was blijven voort trainen, zou het op een bepaald moment gescheurd zijn. Daarom hebben we beslist om drie à vier weken de beenbeweging van schoolslag niet uit te voeren, maar sinds een tweetal weken heb ik die trainingen hervat. Heel rustig aan. Als ik het EK wil doen, zou ik al moeten sprinten en loop ik het risico te hervallen. Dat zou dan mijn grote doel van dit jaar, de Olympische Spelen, in gevaar brengen.”

2. Het is al wat geweest in de aanloop naar Tokio: zwembaden die (gedeeltelijk) dicht gingen, wedstrijden die werden afgelast, nu die knieproblemen… Toch een allesbehalve ideale voorbereiding?

(knikt) “Ik had het daar in het begin wel moeilijk mee… Ik had iets van: waarom moet mij dit overkomen en waarom net nu? Maar ik had veel steun aan Victor (Campenaerts, haar vriend red.) . Hij gaf voorbeelden van toen hij zelf een tijdrit moest rijden, ook al lag zijn hele lichaam open. Dan moet je niet focussen op je blessures, maar er het beste van proberen maken. Of hij vertelde wat Van Aert overkomen is. Eerst dachten ze dat hij niet meer ging kunnen koersen en kijk waar hij nu staat. Hij zal ook wel moeilijke momenten gekend hebben. Ook mijn sportpsychologe, Eva Maenhout, heeft me ontzettend hard geholpen.”

3. Intussen ben je alweer vertrokken op stage naar het Turkse Belek.

“Het is vooral plezant om eens in buitenlucht te kunnen zwemmen. (lacht) Je hebt hier ook alles om aan krachttraining te doen, het eten is supergezond en er is veel keuze. Hier kun je echt 100 procent voor je sport leven.“

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten