Eerste wereldbekergoud voor judoka Amber Ryheul

© Facebook Judo Vlaanderen
© Facebook Judo Vlaanderen
Redactie KW

De 22-jarige judoka uit Houthulst en lid van Neko Ieper heeft zaterdag op wereldbekerniveau in de categorie -52kg haar eerste gouden medaille veroverd. Ellen Salens (-48kg) uit Jabbeke greep brons.

Het tornooi in Praag was een soort combinatie van European Open-niveau en Europa Cups met veel jongeren en talent die normaal zouden deelnemen aan evenementen op Europees Cup-niveau. Naast de kwalificatiepunten die de plaatsing bij een volgend evenement zullen helpen, was het ook nuttig om te zien of de stap naar European Open-niveau in balans was.

Amber Ryheul (IJF-41) bewees bij de senioren op de voorbije Grands Prix en Grand Slams reeds dat ze dicht bij de wereldtop aanleunde. Ze tankte in de Tsjechische hoofdstad nu vertrouwen met haar eerste gouden plak. De gewezen Europees kampioene bij de beloften wist in Praag, onder leiding van hoofdcoach Mark Van Der Ham, op een heel overtuigende wijze haar drie kampen allemaal met ippon te winnen. En dat binnen de normale vier minuten wedstrijdtijd.

Amber was uiteraard zeer tevreden over haar resultaat. “Op voorhand wist ik niet dat ik als eerste geplaatst was. Die gouden medaille ligt eigenlijk wel binnen mijn capaciteiten. Op IJF-niveau kan ik nog niet echt doorbreken en moet ik nog groeien, maar op Europees niveau kan ik wel bevestigen”, weet de judoka die naar de toekomst toe binnen haar sport vooral verder willen groeien.

Uitkijken naar Ellen Salens

Ryheul versloeg eerst de Kroatische Fwana Viktorija Puljiz en daarna de Nederlandse Jullie Kemmink. In de finale was de West-Vlaamse sterker dan Naomi Van Krevel (IJF-53).

In de categorie -48kg was het uitkijken naar de 24-jarige Ellen Salens (IJF-56). De judoka uit Jabbeke en lid van Judoclub De Poorter uit Maldegem behaalde brons via de herkansingen, nadat ze haar kwartfinale verloor tegen de Nederlandse Amber Gersjes. In de wedstrijd om het brons won Salens haar kamp na 2:16’ met ippon van de Bulgaarse Anastasiia Balaban. Een knappe prestatie van de twee West-Vlaamse judoka’s.

“Ik ben op de eerste plaats tevreden over het ritme van mijn wedstrijden”, klinkt de dochter van Rik Salens, uitbater van bistro De Zevende Hemel nabij het station van Beernem. “Voor het eerst in lange tijd heb ik terug het gevoel dat ik mijn eigen judo en ritme aan het terugvinden ben, zowel in de combinaties als het grondgevecht.”

Na Tel Aviv kon Ellen het weekend nadien al meteen in Praag terug op de tatami en dit was uiteraard goed om wedstrijdritme op te doen. “Ik heb reeds enkele tornooien achter de rug, maar omwille van Covid-19 zit er toch geruime tijd tussen. In een normaal jaar volgen de wedstrijden zich snel op. Ik wil vooral goed verder trainen en veel stages doen en zo goed mogelijk scoren op de volgende competities”, aldus Ellen Salens.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.