Een stapje dichter naar de omvorming van de Sint-Pietersplas tot Brugse Blaarmeersen

De Stad Brugge wil van de Sint-Pietersplas een soort Brugse Blaarmeersen maken, zoals in Gent. Een klimaatbestendig recreatiegebied, met gezonde mix tussen sport, recreatie en natuur.©Davy Coghe Davy Coghe
De Stad Brugge wil van de Sint-Pietersplas een soort Brugse Blaarmeersen maken, zoals in Gent. Een klimaatbestendig recreatiegebied, met gezonde mix tussen sport, recreatie en natuur.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Stad Brugge maakt een masterplan op voor de Sint-Pietersplas. De bedoeling is om deze plek op de kaart te zetten als hét recreatiegebied van Brugge. Met andere woorden: het stadsbestuur wil van de Sint-Pietersplas en soort Brugse Blaarmeersen maken, naar het voorbeeld van het Gentse recreatiedomein.

In september 2020 is het studiebureau BUUR i.s.m. Corridor in opdracht van de stad gestart met de opmaak van een masterplan voor het recreatiegebied Sint-Pietersplas. “Met dit masterplan wil de stad onderzoeken op welke manier dit gebied verder kan uitgroeien tot een stedelijke groenpool voor watersport, openluchtrecreatie en verblijfsrecreatie”, vertelt schepen van ruimtelijke ordening en sport Franky Demon. Er wordt hierbij gezocht naar een evenwicht wordt tussen sport, recreatie en natuur op en rond de Sint-Pietersplas.

Dit moet uiteindelijk een inrichtingsstudie voor het hele gebied opleveren mét een actietabel zodat op terrein ook effectief zaken gerealiseerd worden. “Er is een looptijd van 10 maanden voorzien om het masterplan af te werken. Momenteel is de eerste stap afgerond. Het hele gebied werd grondig geanalyseerd en in kaart gebracht. Voor de zomervakantie moeten we dus een definitief plan hebben”, zegt Franky Demon.

Verweving met de natuur

Via online dialoogtafels werd in gesprek gegaan met verschillende actoren en stakeholders die vragen hadden rond de invulling van de recreatiezone. “Er werd voor de invulling een onderscheid gemaakt tussen de beschikbare ruimte op het water (watergebonden ruimte) en de beschikbare grondgebonden ruimte (de oppervlakte zonder wegenis, grachten, plas, gebouwen). Daarnaast werd rekening gehouden met het deel waar een overdruk natuurverwevingsgebied is en waar niet. Waar er overdruk geldt mag je het gebied gebruiken, maar moet er rekening gehouden worden met de natuurwaarden die aanwezig zijn in het gebied. Die mag je niet zomaar negeren en vernietigen. Het ontwerpteam zal enkel zaken intekenen die ook juridisch mogelijk zijn”, aldus Franky Demon.

Schepen voor Openbaar Domein Mercedes Van Volcem wijst erop dat de Sint-Pietersplas een groene buffer is waar veel gesport wordt en die grotendeels openbaar domein is: “Recent kocht de stad nog 6 hectare aan om het gebied ruimer te maken. We willen het hele gebied zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen: wandelaars en sporters. Daarnaast investeren we in natte natuur. We voorzien zonnebloemen, grachten en schapen. Openbaar domein is niet enkel om naar te kijken maar vooral ook om in te genieten.”

Gezonde mix

De volgende zaken worden door de Stad Brugge als ‘noodzakelijk’ aanzien in deze ‘gezonde’ mix tussen natuur, sport en recreatie in een klimaatbestendig gebied: BMX-parcours / bikepark / pumptrack, boogschutterstand (staande en liggende wip), boomgaarden, boulderen outdoor, een bufferzone/link met Duivenkeetbos en Blauwe Toren, camping, broedzone watervogels, kabelbaan, kampeerautoterrein, kleinschalige evenementenzone, leefgebied vleermuizen, vijf multifunctionele sportvelden, natuurlijk en avontuurlijk spelen, oeverzwaluwwand, openluchtzwemmen (strand- en waterzone), outdoor fitness/fit-o-meter, overnachtingsmodules, petanque, rolstoeltoegankelijke wandellus (zilverroute), survivalparcours, vissport, watersport (bv. Beachsprint), yoga en een zone voor tijdelijke recreatieve (jeugd)activiteiten (Airzone).

Daarbovenop wordt er onderzocht of de volgende functies ook nog een plekje kunnen krijgen: boerderij met lokale producten, geboortebos, golfopslag, hondenlosloopweide, hondenzwemzone, leefgebied solitaire bijenpopulaties en waardevolle graslanden, paintball, voedselbos en drie voetbalterreinen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier