Dit weekend Vlaams kampioenschap toestelturnen voor jongens in Wevelgem

Dit weekend staan de zintuigen van de Vlaamse turntalenten scherp voor het Vlaams kampioenschap toestelturnen voor jongens. Het kampioenschap komt voor een tweede keer richting Wevelgem. Een ruime delegatie van Go4Gym neemt er deel.

We herkennen vooraan v.l.n.r. Henri Vanasse, Niel Desmedt en Artur Van Gheluwe. Middelste rij v.l.n.r. Lucas Maertens, Bram De Smet, Mathies Hubrecht, Tijs Deforche, Matteo Strypsteen. Boven v.l.n.r. Arthur Dubois, Jesse Waignein, Elias Hubrecht, Rune Vanoverbeke, Florian Hubrecht, Arnaut Vanassche. (foto CLL)

Mattias Devos, hoofdtrainer van Go4Gym en de Basisschool voor topsportbeloften, kijkt met een arendsoog naar de training van de jonge turners in de aanloop naar dit kampioenschap. “Je merkt wel dat het Vlaams kampioenschap voor de deur staat, onze gasten lopen meer gespannen dan normaal.”

Vijftien turners van de Wevelgemse school gaan de uitdaging aan. Over de podiumkansen van zijn eigen turners blijft Mattias erg nuchter. “Vier van onze gymnasten hebben reële podiumkansen, maar verrassingen zijn natuurlijk nooit ver weg.”

Niel Desmedt (10) neemt deel in de categorie A-11 en droomt alvast luidop van een podiumplaats. “Een derde en misschien zelfs een tweede plaats moet absoluut mogelijk zijn voor mij. Mijn sterke punten zijn vooral de sprong en de overslag salto, daar kan ik het verschil in maken”, klinkt het vastberaden bij Niel, die al vier jaar in Wevelgem traint.

Of ik me zenuwachtig maak? Ik probeer vooral te denken aan de onderdelen waarin ik uitblink

De 11-jarige Arthur Dubois neemt ook deel in de categorie A-11 en blijft er verbazingwekkend rustig bij. “Natuurlijk zijn er dingen waarover ik me een beetje zenuwachtig maak, maar ik probeer vooral te denken aan de zaken waarin ik wel uitblink. Mijn favoriete onderdeel is de brug. Als het op de andere toestellen minder wil lukken, dan kan ik me daarop volledig concentreren. Ik ga gemotiveerd aan de start verschijnen en hoop een topvijf- of zelfs een podiumplaats te halen.”

Jesse Waignein. (foto CLL)
Jesse Waignein. (foto CLL)

Jesse Waignein, een 10-jarige krachtbom, hoopt dat zijn kracht hem een voordeel zal kunnen opleveren. “Ik ben fysiek erg sterk en disciplines zoals de ringen zijn de onderdelen waar ik naar uitkijk. Ik moet wel bekennen dat de oefeningen op het paard mij zenuwachtig maken, dat is absoluut mijn ding niet. Als ik hoger zal eindigen dan de zevende plaats, zal ik erg blij zijn”, aldus Waignein, die al zes jaar in Wevelgem traint en school loopt aan de Sint-Jansschool in Menen. Ook Jesse neemt deel in de categorie A-11.

Zuur

Tijs Deforche, een 16-jarige beer van een kerel die in de categorie B16-18 deelneemt, kijkt eveneens met enige zenuwachtigheid uit naar de oefeningen op het paard. “Het is gewoon het moeilijkste toestel, ik denk dat iedereen daar wel wat schrik voor heeft“, is hij overtuigd.

Tijs Deforche. (foto CLL)
Tijs Deforche. (foto CLL)

“Mijn mindere punten probeer ik goed te maken in het grondwerk, daar kan ik echt in uitblinken. Een toptienplaats moet voor mij haalbaar zijn, zeker in de wetenschap dat ik moet wedijveren met kerels die in de A-competitie trainen en dus heel wat meer ervaring hebben.” Op de vraag of zo’n Vlaams kampioenschap hem dan niet extra zenuwachtig maakt, krijgen we een verbazingwekkend nuchter antwoord. “Uiteindelijk is dit voor mij een wedstrijd als een ander, ik moet me voor de volle 100 procent geven, zoals altijd. Het enige wat mij misschien wel parten kan spelen, is het feit dat het kampioenschap in mijn eigen gemeente wordt gehouden. Slecht scoren is zo misschien iets zuurder”, aldus Tijs, die al elf jaar in Wevelgem traint en school loopt aan het Sint-Paulus Instituut in Wevelgem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.