Daar is de zomer, daar zijn de Rising Stars

"Speler kunnen klimmen op de internationale ranking zonder daarvoor naar het buitenland te moeten trekken", stelt Christophe Verhaeghe.
Lobke Maene

Deze zomer vinden verschillende tennistornooien plaats aan de Belgische kust. Ze maken deel uit van de Rising Stars Tennis Tour, dat voor de achtste keer georganiseerd wordt in samenwerking met BNP Paribas Fortis. Het tornooi heeft als doel jonge Belgische talenten de kans te geven om hun eerste stappen in het internationale circuit te zetten.

Christophe Verhaeghe is de voorzitter van vzw Rising Stars Tennis Tour en Royal Zoute Tennis Club in Knokke. “De bakermat van ons toernooi bevindt zich in Knokke. Voor Belgische jongeren is het vaak moeilijk om in het tenniscircuit te raken. We wilden hen helpen via wedstrijden in België waar wildcards voor de hoofdtabel of kwalificaties van een internationaal tornooi te verdienen zijn”, legt Christophe uit. “Speler kunnen klimmen op de internationale ranking zonder daarvoor naar het buitenland te moeten trekken. Wanneer ze een toernooi winnen, raken ze gelanceerd. Wij selecteren dan verschillende spelers voor een plaats in de hoofdtabel in samenspraak met de tennisfederaties Tennis Vlaanderen en Association Francophone de Tennis, als voorbeeld de Wenduinenaar Joris De Loore. Hij maakt nu deel uit van de Davis Cupploeg.”

De Rising Stars Tour biedt nog tal van voordelen. “Het is een niveauversterkende ervaring voor jonge talenten en kostenbesparend. Spelers kunnen thuis gaan slapen en ter plaatse trainen op de tornooivelden. Ook oudere spelers, die bijvoorbeeld geblesseerd zijn, kunnen onze toernooien gebruiken om terug wedstrijdritme op te doen. Onder meer Xavier Malisse, Olivier Rochus en Steve Darcis namen vroeger deel.”

Het toneel voor de Rising Stars Tour is vaak de Belgische kust. Christophe legt uit hoe dit komt. “We hadden in Knokke het idee om een circuit te organiseren, maar volgens het reglement hadden we daarvoor minstens drie tornooien na elkaar nodig. We zochten contact met Duinbergen en Oostende. De wedstrijden aan de kust starten in Knokke en gaan verder de kustlijn af, waardoor onze hoofdsponsor BNP Paribas Fortis een goede visibiliteit krijgt.”

Ook Knokke-Heist zelf heeft baat bij het tornooi. “Knokke-Heist is gekend als een pro-tennisgemeente. We hadden hier al de Davis Cup en Fed Cup. De gemeente trekt tennis aan en heeft er ook een publiek voor. Veel mensen plannen hun vakanties naargelang de wedstrijden aan de kust. Internationaal gezien geeft het tornooi een goede indruk en heeft het een formaat van een kleine Grand Slam. Het zijn zware tornooien voor de spelers met alles erop en eraan.” (Lobke Maene)

De toegang is gratis.

Programma

7 tot 14 juli: Knokke Zoute Ladies Open.

14 tot 21 juli: Knokke Men.

21 tot 28 juli: Duinbergen.

4 tot 12 augustus: Ostbelgien Open in Eupen.

4 tot 12 augustus: Flanders Ladies Trophy In Koksijde.

11 tot 19 augustus: Koksijde Men’s Trophy.

18 tot 26 augustus: Ladies Open Baulet.

25 augustus tot 1 september: Damme.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.