Brugse Sandrine Billiet wordt Development Officer voor Afrika

Sandrine Billiet trok voor Kaapverdië naar de Olympische Spelen in Tokio. © (Foto GF)
Redactie KW

De Brugse judoka Sandrine Billiet (31) is door de World Olympians Association benoemd tot eerste WOA Development Officer voor Afrika. “Ik moet proberen ervoor te zorgen dat elk land in Afrika een goed functionerende NOA heeft, en de NOA helpen oprichten indien een land die nog niet heeft.”

De World Olympians Association (WOA) verenigt wereldwijd 96 National Olympians Associations (NOA’s), verspreid over alle vijf de continenten. Zij organiseren, als overkoepelend orgaan en netwerk, evenementen voor Olympiërs en voeren projecten uit die hun lokale gemeenschappen kunnen ondersteunen. “We willen dat de Olympiërs, zij het actieve of zij na hun sportcarrière, projecten oprichten waarin zij iets terug doen voor hun samenleving. Dat kan bijvoorbeeld op klimaat, recycleren, jeugd of ouderen aan het sporten brengen”, weet Sandrine Billiet OLY. “Een Olympiër mag deze drie letters aan zijn of haar naam toevoegen. Het is een soort van titel om het netwerk van Olympiërs wereldwijd sterker te maken.”

De missie van de WOA is door middel van Olympiërs voor een betere wereld te zorgen. De NOA zelf wordt per land gevormd door een gemeenschap van alle Olympiërs die zich aansluiten bij de visie van de WOA die tot doel heeft activiteiten te leveren die de missie en het strategisch plan van de WOA te ondersteunen. “We hebben wel eigen statuten, maar ons budget komt van het IOC en we zitten tevens in hun hoofdkantoor in het Zwitserse Lausanne.”

Sandrine Billiet (WRL 35) uit Sint-Michiels was destijds goed voor elf medailles op nationale kampioenschappen en heeft reeds mooie judo ervaringen achter de rug, met onder andere diverse buitenlandse tornooien en een deelname aan de Olympische Spelen voor Studenten in 2009 en 2013.

Ze studeerde af als Master T.E.W aan de UGent, maar omdat ze geïnteresseerd was in alles wat met sportsponsoring te maken had, kreeg ze er een job aangeboden en deed ze onderzoek voor de afdeling Sportmanagement, en naar sportfederaties in de wereld. Zo werd Sandrine naar Kaapverdië geleid, waar ze voor haar hulp aan het land de Kaapverdische nationaliteit als tweede nationaliteit verkreeg. In mei 2021 was de Brugse goed voor een zilveren medaille op de Afrikaanse Kampioenschappen, verzamelde ze voldoende punten op de wereldranking en kon ze in de categorie -63kg aan de Olympische Spelen deelnemen. Een droom die uitkwam.

Als Development Officer heeft Sandrine nu twee grote taken. “Ik moet proberen ervoor te zorgen dat elk land in Afrika een eigen NOA opricht, als landen die nog niet hebben. Zoals bijvoorbeeld Lesotho. Ik ga met de mensen daar proberen om iets dergelijks van de grond te krijgen”, klinkt ze. “Mijn tweede uitdaging is de Afrikaanse landen die reeds een NOA hebben nog beter te laten functioneren.”

De Brugse judoka komt er als Development Officer voor Afrika in navolging van Azië en Noord- en Zuid-Amerika. “Voor Europa is er nog niemand. Samen met mijn twee collega’s nemen we de Europese landen ook voor onze rekening. Voor de Belgische NOA ga ik dan ook nauw samenwerken met Kim Gevaert, die er aan het hoofd staat.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier