Broer en zus Coreelman uit Deerlijk lopen samen marathon van Amsterdam

Ludovic en Angelique Coreelman klaar voor hun eerste gezamenlijke marathon. (foto MVD)
Redactie KW

Zondagochtend om 9.30 uur staan Ludovic (54) en Angelique (43) Coreelman tussen de 17.000 deelnemers in het Olympisch stadion voor de Marathon van Amsterdam. Ze zijn allebei niet aan hun proefstuk toe, maar ze staan wel voor het eerst samen aan de start van een marathon.

Van allebei is het lopen een passie geworden, met de marathon als kers op de taart. “Ik loop zondag mijn tiende en Ludovic zijn achtste. Wij hebben al onze marathons tot een goed einde gebracht en hadden reeds lang het plan eens samen te starten. Nu is het zover”, vertelt Angelique.

Ludovic: “Wij hebben een verschillend palmares qua marathons. Ik liep in eigen streek en land en koos vooral voor organisaties ‘van stad tot stad’. Mijn zus liep ook dergelijke marathons maar koos ook voor grote stadsmarathons zoals Venetië, Dublin met als summum de Marathon van Athene.”

Geen van beide begon van kindsbeen af met atletiek. Vader Norbert was wielrenner en zoon Ludovic volgde dit sportieve spoor. “Koersen was mijn ding en ik bleef dit beoefenen tot bij de liefhebbers. De stap naar de wielertoeristen was klein en in het jaar 2000 volgde ik mijn vader op als voorzitter van de wielertoeristen. Dit jaar was mijn laatste als voorzitter.”

2005 werd voor Ludovic de start van het lange afstandslopen “Voor de wielertoeristen moest er iemand de volgwagen halen naar Bissegem. Ik besliste dit zelf te doen en liep die dag 17 km. De stap naar de halve marathon was klein en kort daarna liep ik die afstand in Kuurne in een tijd van 1 uur en 31 minuten. De goesting voor de lange afstand was er en die voor het fietsen bleef. Ondertussen liep ik al zeven marathons.”

Stadsmarathons voor de vele toeschouwers

Angelique liep als kind in kleinere wedstrijden maar in het weekend ging ze vooral mee naar de wielerkoersen waar haar broer aan de slag was. “Ik herinner mij nog de loopkoersen op de Sneppewijk waar ik won. Het was in 2007, ik was ondertussen mama, en wilde bewijzen op de lange afstand. Het lukte en in 2009 liep ik de Leiemarathon van Deinze naar Wevelgem. Zondag wordt het mijn tiende marathon. Ik kies meestal voor stadsorganisaties omdat ik hou van de perfecte organisaties en van de massa toeschouwers en supporters.” Lopen en fietsen, is dit te combineren? Ludovic: “Bij mij wel. Als ik zaterdag gelopen heb, rijd ik op zondag mee met de wielertoeristen.”

Hoe bereiden ze zich voor op Amsterdam? Ludovic: “Wij lopen meestal samen zo’n 30 km. Eén grote ronde tot Zulte of Kuurne langs kleine landelijke wegen.”

Angelique: “Ik train het liefst op een vlak parcours en wij volgen een schema naar zondag toe. Als er tijdens trainingen hellingen nodig zijn, dan gaat het richting Moen.”

De voeding? “Wij eten de laatste week veel pasta en alcohol wordt bijna tot nul herleid.”

Lopen vergt een goede uitrusting. “Zoals voor het fietsen een goede fiets belangrijk is, geldt dit voor lopers voor de schoenen. Wij verslijten allebei twee paar loopschoenen per jaar.”

quasi deZelfde tijd

Het wordt voor broer en zus zondag een uitzonderlijk moment. Angelique zou op haar best moeten zijn. “Ik ben een najaarsloopster en train sinds de vakantie voor Amsterdam. Vorig jaar liep ik in Venetië de afstand in 3 uur 56 minuten. Op dezelfde dag liep Ludovic in Gent de afstand in 3 uur 55 minuten. Het ziet er naar uit dat wij zondag samen uit, samen thuis kunnen lopen.” (MVD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.