Wevelgemse ex-diaken is fatik in Ieperse gevangenis

Ivo Poppe werkt tegenwoordig als 'fatik' in de gevangenis.
Redactie KW

Ex-diaken Ivo Poppe uit Wevelgem werkt als fatik in de gevangenis van Ieper. Hij zit er op verdenking van onwettige actieve euthanasie.

Precies een jaar geleden werd de nu 58-jarige ex-verpleegkundige en gewezen diaken van Wevelgem Ivo Poppe van zijn vrijheid beroofd. Hij werd opgepakt en aangehouden op verdenking van meervoudige moord.

Eten ronddragen

Zijn verblijf in de gevangenis van Ieper werd door de Kortrijkse raadkamer alweer met een maand verlengd. Ivo Poppe geniet er het statuut van ‘fatik’, zo’n beetje het manusje-van-alles. ‘Fatik’ Ivo Poppe krijgt er meer bewegingsvrijheid. Zo mag hij het eten helpen ronddragen, de gang en de gemeenschappelijke lokalen onderhouden en de was verzamelen. De gevangenisdirectie geeft hem zo de mogelijkheid om het leven achter de tralies zinvol te besteden.

Als manusje-van-alles probeert Ivo Poppe het leven achter de tralies zinvol te besteden

Het zit er niet aan te komen dat de voorhechtenis morgen wordt opgeheven. Het gerechtelijk onderzoek duurt nog een hele tijd. Het is voor de Kortrijkse rechercheurs geen eenvoudige opdracht.

Tijdrovend werk

Ivo Poppe zou uit menslievendheid tientallen terminale patiënten bewust uit hun lijden hebben verlost in het vroegere toen nog zelfstandige Sint-Jorisziekenhuis (in de volksmond ‘de Saint-Georges’) in Menen. De feiten zouden dateren van de periode tussen begin de jaren tachtig en 2011. De patiënten – als die al slachtoffer zouden zijn – stierven volgens het ziekenhuis een natuurlijke dood. Pas jaren later riep hun dood vragen op.

Derhalve vergt het voor de speurders een intens en tijdrovend werk om alleen al het precieze aantal slachtoffers te achterhalen, naast de exacte omstandigheden waarin ze de dood vonden. Ivo Poppe verleent ten volle zijn medewerking, maar herinnert zich niet meer extact hoeveel mensen uit hun lijden hielp.

(JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.