Vlaamse landbouwers krijgen afwijking op strenge bemestingsnormen

Redactie KW

Landbouwers in Vlaanderen mogen, onder strikte voorwaarden, meer dierlijke mest uitrijden dan de Europese regels toestaan. Het Europees Nitraatcomité heeft dinsdag de afwijking die de Vlaamse regering had aangevraagd goedgekeurd. De Vlaamse boeren vermijden daarmee een hoop extra kosten voor de verwerking van dierlijke mest.

Teveel mest zorgt ervoor dat te grote concentraties aan nitraten in de bodem en in het oppervlaktewater terechtkomen. Om te beantwoorden aan de Europese regels rond waterkwaliteit werkte Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het voorbije jaar een nieuw mestactieplan uit. Dat maakte de regels rond bemesting nog strenger.

Meerkost

De landbouwsector was niet gelukkig met de strengere regels. Die zorgen er immers voor dat de boeren meer dierlijke mest moeten verwerken, wat duur is. De Universiteit Gent berekende dat die extra mestverwerking aan de sector jaarlijks zowat 17 miljoen euro zou kosten. Met de beslissing van Europa is die meerkost nu vermeden. Boeren in bepaalde gebieden mogen meer mest uitvoeren op voorwaarde dat ze voldoende maatregelen nemen om het water van rivieren en beken schoon te houden.

“Nu komt het erop aan alles in het werk te stellen om de met Europa afgesproken doelstellingen voor een verbeterde waterkwaliteit te halen”, zegt minister Schauvliege. Zij maakt alvast 4 miljoen euro vrij voor flankerende maatregelen waarmee de landbouw deze doelstellingen zou moeten kunnen halen.

De Europese Commissie moet de beslissing van het Nitraatcomité nog bekrachtigen, maar dat is in principe maar een formaliteit.

(Belga/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.