Vlaams geld voor opknappen Duitse begraafplaats Hooglede

Redactie KW

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed en Toerisme Geert Bourgeois maakt 187.000 euro vrij voor het opknappen van de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede. Dat heeft hij gezegd in Berlijn waar hij heeft gesproken met een delegatie van de Volksbund Deutsche Kriegsgraberfürsorge, de organisatie die instaat voor het beheer van de Duitse begraafplaatsen. De Duitse begraafplaats in Hooglede staat sinds 2008 op de lijst van beschermde monumenten.

“In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog zijn al heel wat oorlogsrelicten beschermd,” zegt Bourgeois. “100 jaar Groote Oorlog moet een bijzonder evenement worden dat Vlaanderen op de kaart zet als internationale topbestemming. Daarom is het nodig nu al te investeren in ons historisch oorlogserfgoed, in toeristische projecten en evenementiële initiatieven.”

De Duitse militaire begraafplaats van Hooglede is één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen, naast die van Menen, Langemark en Vladslo. Hooglede maakte tijdens de oorlog immers deel uit van het bezette gebied.

Blikvanger op de begraafplaats is de ‘Ehrenhalle’, gebouwd op het hoogste punt met stenen afkomstig uit het Duitse paviljoen dat op de wereldtentoonstelling in Parijs had gestaan. Van op dit punt is een panoramische kijk op de omgeving mogelijk.

(jv)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.