Vernieuwd Haverhof in Kachtem geopend: nieuwe gescheiden riolen, maar ook beveiligd tegen wateroverlast
Vrijdagavond waren de bewoners uitgenodigd voor de opening van het Haverhof. Op de wijk in Kachtem wordt in ‘t Groentje nog wat verder gewerk, maar dat stond de feestelijk opening dus niet in de weg.
De werken zijn gestart in augustus 2022 en werden in diverse fases opgedeeld zodat de bewoners telkens hun woning, vaak in een doodlopend stuk straat, konden bereiken. De hoofdbedoeling van de werken was het scheiden van het rioleringsstelsel, maar ondertussen werden ook de werken uitgevoerd om wateroverlast, zoals in het verleden vaak het geval was, te vermijden. Er werden daarom buffers aangelegd om de druk op de Mandel te verminderen. Er is de buffer aan de Haverhuisstraat en in het Groentje is de Demuynkswalbeek weer opengelegd. “Er werd dus ruimte gegeven aan het water en dit zorgt meteen voor de bescherming van de woonwijk. In november 2023 kregen we al te maken met een hevige regenval en iedereen kon zien dat de buffer zijn werk deed. De Mandel trad toen immers buiten zijn oevers en de buffer deed zijn werk”, zegt schepen van Openbare Werken Caroline Maertens (N-VA).
“Ook hier hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de wijk klimaat robuuster in te richten. Regelgeving van de hogere overheid dwingt ons om zo minimaal mogelijk verharding aan te leggen. Zoals in alle wijken die gerenoveerd of aangepakt worden, worden daarom enkel nog voetpaden aangelegd in de hoofdstraten. Daarom ook worden opritten en parkeervakken in waterdoorlatende materialen aangelegd en wordt zo maximaal mogelijk ingegroend.”
“Bij de bewonersbevraging werd opgemerkt dat er veel sluipverkeer in de wijk was vooral in de 11 Juli-straat en 9de Liniestraat. Om het doorgaand verkeer te ontmoedigen werd daarom de breedte van de wegenis terug gebracht op een wijkniveau.”
Volgende fase: Hogestraat en de Priester Pattynstraat
Momenteel wordt nog verder gewerkt in de omgeving van ‘t Groentje. “Normaal wordt daar, afhankelijk van het weer, de buffer plaatselijk wat hersteld door de aannemer. Midden oktober gaan we dan van start met een volgende fase. De werken in de Hogestraat en zo verder naar de Priester Pattynstraat en de rest van de 11 Julistraat. Ook hier gaan we opnieuw in fases werken en de hinder voor de omwonenden zo beperkt mogelijk te houden. Werken zijn hinderlijk, maar moeten nu eenmaal gebeuren.”
“Ik wil ook de partners in dit dossier danken voor de goede samenwerking, de aannemer Penninck en zijn team, het team van Aquafin en de VMM, de medewerkers van Fluvius, het Infrabureau Demey, de dienst waterlopen provincie West-Vlaanderen en uiteraard onze eigen stadsdiensten die alles goed coördineerden.”
Naast de technische werken werd ook fors geïnvesteerd in ontmoeting in de wijk. De aanleg van een nieuw speelplein werd toegelicht door haar partijgenoot en schepen van jeugd Virginie Derumeaux. “Na de grondwerken en aanleg is de inrichting en de keuze van speeltoestellen ook heel belangrijk. De jeugddienst heeft dan ook een participatie moment georganiseerd voor de kinderen van de buurt en werd het buurtcomité bevraagd. Met hun input hebben we een ontwerp gemaakt dat rekening houdt met verschillende doelgroepen, van jonge kinderen tot tieners, van ouders tot grootouders maar ook voor mensen met een beperking.”
“De speeltoestellen die hier staan zijn met zorg uitgekozen. Er is een heel gevarieerd aanbod zodat we zoveel mogelijke kinderen kunnen prikkelen. We hebben gekozen voor een vogelnest schommel en een zandtafel die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers. Met de avontuurlijk klim en klauterparcours en een evenwicht parcours over de wadi met hergebruikte boomstammen creëren we een balans tussen natuur en avontuur. Kinderen kunnen hier samen spelen maar er is ook plaats om even rustig te genieten van de omgeving. Het veel gebruikte trapveldje is ook opnieuw aangelegd met twee nieuwe antidiefstal doelen. Het is dus een plaats dat toegankelijk is voor iedereen ongeacht je leeftijd of fysieke mogelijkheden. Dit speelplein is een voorbeeld van hoe we als gemeenschap kunnen bouwen aan een inclusieve toekomst.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier