Laatste fase werken Wijtschate gestart, handelaars blijven bereikbaar

De westkant van het St-Medardusplein is nu volledig afgesloten,er is geen toegang meer vanaf de Vierstraat,Wijtschatestraat,Wulvergemstraat en Schoolstraat.© EF
De westkant van het St-Medardusplein is nu volledig afgesloten,er is geen toegang meer vanaf de Vierstraat,Wijtschatestraat,Wulvergemstraat en Schoolstraat.© EF
Redactie KW

Wie naar Wijtschate moet, denkt best twee keer na over de manier waarop dit zal gebeuren. Momenteel zijn daar aan het Sint-Medardusplein werken bezig aan liefst vier kruispunten. Bij de start van de riolerings-en omgevingswerken begin deze week werd op het plein door archeologen ook nog een graf aangetroffen dat stamt van voor de Eerste Wereldoorlog.

“Uit een eerste onderzoek blijkt dat er niets werd aangetroffen dat verwijst naar de identiteit van de overledene,” zegt schepen Dirk Baekelandt. Vorig jaar nog ontdekten de archeologen een vroegere begraafplaats. Het aangetroffen graf zou daar bij behoren. “Voor de Eerste Wereldoorlog bevond het kerkhof zich een dichter bij het dorpsplein wat die vondsten zou kunnen verklaren,” aldus de schepen.

Vorige herfst nog werd in de Hospicestraat een tunnelsysteem met bunker uit WOI aangetroffen. Toen ook kwam minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) op bezoek. Nu de vier kruispunten naar het Sint-Medardusplein zijn afgezet, is Wijtschate bezoeken geen evidentie meer.

Handelaars bereikbaar

“Door de werken zijn de Wijtschatestraat, Wulvergemstraat, Schoolstraat en de Vierstraat tijdelijk doodlopende straten. Voor de zaken gelegen op het St-Medardusplein is er parkeerplaats voorzien voor de klanten in de Wijtschatestraat . In samenwerking met Unizo Heuvelland hebben we borden voorzien aan de doodlopende wegen naar Wijtschate dat de handelaars bereikbaar zijn.”

De Staanijzerstraat is tijdelijk opnieuw berijdbaar in beide richtingen. Deze werken op en rond het dorpsplein betekenen meteen het einde van de laatste fase. Schepen Dirk Baekelandt voorziet dat alles klaar zal zijn tegen het begin van het bouwverlof. Aansluitend plant de gemeente dan een officiële opening van de vernieuwde dorpskern. “Alles hangt natuurlijk af van de dan geldende coronamaatregelen.” (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.