Konterdambrug in amper twee uur tegen de vlakte

© (Foto JRO)
© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Konterdambrug over de A10 is niet meer. Vrijdagavond werd omstreeks 21.30 uur gestart met de afbraak. Amper twee uur later lag de brug volledig tegen de vlakte. Enkele buurtbewoners waren daar getuige van en zagen zo een stukje uit hun jeugd verdwijnen.

Sinds 20 december 2019 wordt autoverkeer over de Konterdambrug geweerd. De brug raakte onherstelbaar beschadigd nadat die enkele keren werd aangereden. Enkel fietsers en voetgangers vormden geen gevaar en werden bijgevolg toegelaten. Dat de Konterdambrug op termijn afgebroken zou worden stond vast, alleen was de vraag wanneer. Uiteindelijk werd dan toch een datum geprikt en sindsdien ging het snel. De Konterdambrug werd in 1955 gebouwd, bij de aanleg van de A10.

Om 20 uur werd de A10 in beide richtingen afgesloten tussen de op- en afrit Oudenburg en de Kennedy rotonde in Oostende. Er werd een lokale omleiding voorzien. Een kolonne vrachtwagens had inmiddels postgevat op de A10 richting Oostende. De middenberm werd ter hoogte van de brug opengemaakt en er werd zand op het wegdek gedropt om het wegdek te beschermen. Daarna begon het grote werk. Stuk voor stuk werd de brug gecontroleerd in stukken geknepen door zes zware kranen.

Schepen voor Openbaar Domein en Mobiliteit, Björn Anseeuw (N-VA) kwam poolshoogte nemen. “Het is belangrijk dat het wegdek niet wordt beschadigd, maar ook dat de brughoofden onbeschadigd blijven staan”, vertelt de schepen. “Daarom moet men stuk per stuk met grijpers gaan afknabbelen. Tot de brug het uiteindelijk begeeft.”

De brug bestaat uit drie liggers. Om 22.45 uur ging de eerste ligger al tegen de vlakte. Lang was er niet meer nodig om ook de andere twee liggers de grond te doen raken. Om 23.30 uur lag de hele brug op het wegdek van de A10. “De opkuiswerken duren langer dan de afbraakwerken”, vertelt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Tegen 6 uur zaterdagmorgen mag er niets meer te merken zijn van wat er zich hier deze avond en nacht heeft afgespeeld.” Om 6 uur werd de A10 in beide richtingen terug opengesteld voor het verkeer.

Er komt, afhankelijk van de weersomstandigheden, tijdens de nacht van 23 op 24 februari een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug over de A10. “We vonden het als stad zeer belangrijk dat mensen die op de Conterdam wonen gemakkelijk Stene konden bereiken en omgekeerd”, legt Anseeuw uit. “Het Agentschap Wegen en Verkeer is daarin meegegaan en daar zijn we als stad dankbaar voor. Die tijdelijke constructie komt op de bestaande brughoofden.”

Kijklustigen werden op afstand gehouden, maar toch kwamen enkele buurtbewoners een kijkje nemen. Cynthia Geldhof (52) en Martin Haegheman wonen in de Merelstraat, vlakbij de Konterdambrug. “Wij maakten zelf veelvuldig gebruik van de brug”, vertelt Cynthia. “Enerzijds vinden we het jammer dat die verdwijnt, want het maakt het er niet gemakkelijker op om aan de overkant te geraken. Maar anderzijds snappen we wel dat de brug afgebroken wordt in belang van de veiligheid. En er komt een tijdelijke constructie die later vervangen zal worden door een veste en nieuwe fiets- en voetgangersbrug. We wilden toch nog een laatste glimp opvangen van de brug, want wij hebben nooit anders geweten dan dat die er stond. Het zal raar doen.”

De werken kosten in totaal 100.000 euro, afbraakwerken en plaatsing van de nieuwe tijdelijke constructie inbegrepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.