Vernieuwde kiss-and-ride en blauwe zone moet verkeersdrukte in Avelgem milderen: “Effect zal na tijdje merkbaar zijn”

Op enkele parkeerzones worden kiss-and-ride-zones gecreëerd. © ML
Redactie KW

Net wanneer het nieuwe schooljaar startte, op maandag 2 september, wijzigde de blauwe zone in het centrum. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de drukte tijdens de spits in het centrum van Avelgem verminderd kan worden. De Kasteelstraat wordt opgenomen in de blauwe zone, wat zorgt voor een snellere rotatie op de parkeerplaatsen in functie van de school. Tegelijk zal de parking voor het voormalige gemeentehuis niet langer tot de blauwe zone behoren.

Bijkomend worden kiss-and-ridezones gecreëerd op enkele parkeerstroken langs de Oudenaardsesteenweg. Voornamelijk de parkeerstroken dicht bij het Atheneum en de voorkant van het college wijzigen. Dit zorgt ervoor dat de verkeersdrukte bij het begin en einde van de schooltijden beter kan gespreid worden. “Ikzelf ondervond nog niet dat klanten problemen hadden om te parkeren”, zegt Veroniek van broodjeszaak ‘t Pistoleetje’ in de Oudenaardsesteenweg. “Voor de scholen zal dit handig zijn, want op deze manier zullen ouders sneller hun kinderen kunnen afzetten en ophalen aan de schoolpoort. Het bestuur zou de kiss-and-ridezones ook moeten invoeren bij de kleuterschool in de Kerkhofstraat, omdat men daar echt wel lang kan aanschuiven.”

Sven De Brauwere, medewerker in het personeelssecretariaat van het Go! Atheneum Avelgem, vindt het een goede beslissing. “Ik sta hier vaak aan de schoolpoort om een oogje in het zeil te houden, waardoor ik veranderingen snel opmerk. Nu moet ik wel zeggen dat wij over het algemeen niet zo veel leerlingen hebben die met de auto aan de schoolpoort afgezet worden. De meeste kinderen nemen de fiets, gaan te voet, of komen met de bus. Vandaar dat ik nu nog niet meteen een verandering heb gemerkt. En natuurlijk blijven de spitsuren enorm druk, waardoor ik niet meteen denk dat hiermee de files vermeden zullen worden.”

Drukte beperken

“In het verleden hebben we een paar keer overleg gehad met de gemeente over de verkeerssituatie in Avelgem”, meldt Mieke Bothuyne, directrice van het Sint-Jan Berchmanscollege. “In het kader van de verhuizing van de lagere school in januari wilden we de verkeersdrukte zo veel mogelijk beperken. Daarom dat ook de schooluren van de lagere school iets aangepast zijn, zodat deze niet op hetzelfde moment vallen als die van de middelbare school. We wisten ook wel dat er al sprake was van een blauwe zone in de Kasteelstraat, maar we hadden het wel niet zo vroeg verwacht. We hadden eerder het idee dat dit pas vanaf januari of later zou ingaan.”

“Denk niet dat de files tijdens de spitsuren hiermee vermeden zullen worden” – Sven De Brauwere, medewerker Go! Atheneum

“Eerst waren we niet super enthousiast over het idee. De mensen die met hun wagen in de Kasteelstraat parkeren, staan hier niet voor een paar uurtjes, maar voor een langere periode. Daarom dat we ons wat de vraag stellen waarom deze verandering nu al moest ingaan. Natuurlijk moeten we ook wat afwachten, hoogstwaarschijnlijk zullen de effecten van de blauwe zone wel merkbaar zijn na een tijdje. Zeker wanneer de lagere school zal verhuisd zijn, zullen ouders hun blauwe kaart kunnen leggen om met de kindjes naar de schoolpoort te stappen.”

Shop en go

Stijn Devos, voorzitter van de ondernemersraad van Avelgem., denkt dat de kiss-and-ridezones de problematiek met de blauwe kaart kunnen oplossen. “Die kaart wordt niet door iedereen correct gebruikt. Het probleem is dat geparkeerde inwoners of bezoekers na twee uur hun blauwe kaart komen aanpassen, zodat ze weer twee uur langer kunnen parkeren. Dit is geen goede zaak voor onze handelaars. In Avelgem geldt eerder een ‘shop and go’-idee: mensen die snel naar de bakker gaan, of even binnen springen bij de slager. Vandaar dat ik denk dat zo’n kiss-and-ride geen negatieve impact zal hebben, want het was eerder die blauwe zone die veranderd moest worden. Eigenlijk moet het bestuur consistenter controleren, of werken met een ander systeem, want nu gaat het er niet eerlijk aan toe.” (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier