Verkouden Bourgeois stuurt adviseur naar opening heringerichte Stroroute in Passendale

In de Oude Kaasmakerij in Passendale vond op vrijdag 17 juni de officiële opening plaats van de heringerichte Stroroute, de voormalige spoorlijn Roeselare-Ieper.

De Stroroute – de voormalige spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper – steekt in een nieuw kleedje. “De inrichting van deze bedding tot groene as, over een afstand van 9 kilometer, is een opsteker voor de wandelaars, joggers, fietsers, ruiters en menners van de regio“, zegt gedeputeerde Guido Decorte. “Ook als natuurverbinding vormt de heringerichte spoorlijn een belangrijke meerwaarde in de landbouwregio.”

De herinrichting en de omgevingswerken verliepen in verschillende fases. De werken startten in augustus 2011. In maart 2016 werden ze afgerond. Bij de aanleg werd hoofdzakelijk gekozen voor halfverharding in ternair zand. Een gedeelte werd ook in asfalt gedaan.

Het is de bedoeling om via de Heulebeek een trage weg te realiseren die de Kezelbergroute (Roeselare – Menen) met de Stroroute verbindt

“Bij de kruispunten werd aandacht besteed aan de verkeersveiligheid door bebording en mijlpalen. Deze mijlpalen vormen een belangrijk element in de herkenbaarheid van de Stroroute als provinciale voormalige spoorwegbedding”, zegt de gedeputeerde. “Op twee locaties, aan het domeinbos de Vierkaven in Moorslede en aan de Tynekotstraat in Zonebeke, werden rustpunten ingericht. Ter hoogte van het voormalig stationsgebouw in Zonnebeke wordt eerstdaags een onthaalpunt met een informatiedrieluik ingericht.”

De totale investering bedroeg ruim 2,36 miljoen euro.Het overgrote deel daarvan, 1,85 miljoen euro, werd door de Provincie voorzien. De stad Roeselare betaalde 76.000 euro, Toerisme Vlaanderen voorzag een toelage van 98.000 euro, het Fietsfonds droeg 141.000 euro bij. Via twee Europese programma werd bijna 190.000 euro gesubsidieerd.

Tijdens de opening in de Oude Kaasmakerij in Passendale zei de gedeputeerde Guido Decorte dat hij trots was op deze realisatie. “Dit is een mooie groene as, net als de Kezelbergroute die we vorige week zaterdag nog openden”, zei de gedeputeerde. “Het is de bedoeling om via de Heulebeek een trage weg voor fietsers, wandelaars en ruiters te realiseren die de Kezelbergroute (Roeselare – Menen) met de Stroroute verbindt. We zijn volop bezig met onderhandelingen met aangelanden.”

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois zou aanwezig zijn op de opening, maar stuurde zijn adviseur Cindy Verbrugge. “De minister-president kon helaas niet aanwezig zijn wegens een zware verkoudheid, maar hij liet ons weten dat hij vorige week al de vernieuwde Stroroute in het geniep had verkend en dat hij heel tevreden is”, aldus Cindy Verbrugge.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.