Verkeersveilige week provincie West-Vlaanderen

In het kader van de herdenking van de kettingbotsing van 1996, werd in de provincie West-Vlaanderen een Verkeersveilige Week georganiseerd van maandag 20 tot en met maandag 27 februari 2017. De 17 West-Vlaamse politiezones en de federale wegpolitie organiseerden tijdens deze periode extra verkeersacties- en controles.

6093 bestuurders betrapt met een glaasje op. © BELGA

Meer dan 400 politieagenten werden ingezet om in totaal 93766 voertuigen te controleren op overdreven snelheid. Daarvan werden er 6093 bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Ook werden er negen rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. “Ondanks het feit dat er, in vergelijking met vorig jaar, minder snelheidscontroles werden uitgevoerd, blijft het percentage overtredingen gelijk” klinkt het bij de politiediensten.

“Inspanningen zijn nog nodig”

Daarnaast werden er ook 2125 bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol en drugs. Dit jaar testten er 77 positief en werden er 16 rijbewijzen ingetrokken. 15 Bestuurders werden met tekenen van druggebruik betrapt waarvan er 13 hun rijbewijs kwijt speelden. “Er werden ongeveer 1100 minder controles uitgevoerd maar toch ging het percentage slechts met 0.31 procent naar beneden in vergelijking met vorig jaar. De preventie van rijden onder invloed verdient zeker nog de nodige inspanningen in de toekomst.”

De top drie van de andere verkeersinbreuken waren ‘het niet dragen van de veiligheidsgordel (91 inbreuken), gevolgd door ‘geen geldige verzekering’ (80 overtredingen) en het gebruik van de GSM achter het stuur (59 overtredingen). Volgens woordvoerster Sofie Hedebouw zagen ze een sterke daling voor alle categorieën in vergelijking met vorig jaar. “De aandacht voor de verkeersveiligheid moet echter een constante zijn en mag zeker niet verzwakken” aldus nog volgens de beleidsmedewerkster van de gouverneur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.