https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Veiligere schoolzone door digitale snelheidsborden in Harelbeke

we herkennen onder meer Tamara Lavrijsen, Tijs Naert, Francis Pattyn, schepen van Onderwijs en Dominique Windels. (foto LOO) © LUDO;-OSTIJN
Redactie KW

Vanaf deze week hangen er vijf digitale snelheidsborden in vijf verschillende schoolomgevingen. Deze worden het jaar door gebruikt aan alle scholen via een roulatiesysteem. “Kinderen verdienen extra aandacht als het op verkeersveiligheid aankomt”, zegt schepen van Mobiliteit Tijs Naert (Groen).

Stad Harelbeke zet een verkeersveilige stad als zeer belangrijke doelstelling voorop. De stad wil extra aandacht vestigen op veiligheid in de meest kwetsbare zones, de schoolomgevingen. In het participatietraject Hallo Harelbeke denkt een werkgroep steeds na over voorstellen om een veilige schoolomgeving te creëren. Een van de voorstellen was om digitale snelheidsborden aan te schaffen en in de schoolomgevingen te hangen.

“Als automobilist moet je je snelheid aanpassen bij het binnenrijden van de omgeving van een school, alleen merken we dat dat niet altijd gebeurt”, aldus schepen Naert. “De borden geven niet alleen de live snelheid weer die het tegemoetkomend verkeer rijdt, maar geven ook een blije of een droevige smiley weer en knipperen als iemand de snelheidslimiet overschrijdt. We krijgen ook automatisch alle meetgegevens binnen.”

In het kader van het participatietraject Hallo Harelbeke werd met alle scholen, oudercomités en geïnteresseerde inwoners gepraat om te horen wat hun pijnpunten en eventuele verbetervoorstellen waren.

“Daar hoorden we dat snelheid van het verkeer een punt is dat in alle schoolomgevingen als een van de meest belangrijke hindernissen wordt ervaren om kinderen met de fiets naar school te sturen.”

De snelheidsborden zijn dus een eerste uitvoering van een voorstel van deze werkgroep.

Meer blauw aan school

“Verder denken ze ook na over de invoering van Kiss & Rides, fietsstraten en schoolstraten, wandelpools en sensibiliseringsacties in kleinere werkgroepen.”

Er was ook vraag naar meer blauw in de schoolomgevingen. “Daardoor gingen we in gesprek met PZ Gavers”, zegt schepen van Participatie Dominique Windels (Vooruit). Zo sprong Politiezone Gavers ook op de kar van veilige schoolomgevingen. De politie pakt uit met pop-up acties aan de schoolpoorten tijdens de maand september. Ze gaan zowel in Harelbeke als in Deerlijk van school naar school om via een ludieke actie (groot)ouders te sensibiliseren.

“We doen het hele schooljaar sensibiliseringsacties. In september trekken we met de politie fysiek naar de scholen om mensen te sensibiliseren rond de thema’s fietsstraten, Kiss & Rides en parkeren. Mensen die goed scoren op een van de thema’s krijgen een ‘Topper’-flyer en worden dus beloond voor hun goed gedrag in het verkeer. Mensen die daarentegen een steekje laten vallen, krijgen een ‘Flopper’-flyer. Zo willen we op een laagdrempelige manier (groot)ouders wijzen op de juiste regels.”

“Daarnaast organiseren we ook een schoolpoortquiz, waarmee de winnende klas een ontbijt bij PZ Gavers in de wacht kan slepen”, zegt commissaris Tamara Lavrijsen van PZ Gavers.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten