Technische onderzoeken gaan van start voor verdere verlaging Leieboorden

De komende jaren staat de verdere verlaging van de Leieboorden bij stad Kortrijk op de planning. Hun doel is daarbij om de Leieboorden van de Oude Leie tussen de Leiebrug en de Kasteelbrug volledig aan te pakken.

© Stad Kortrijk
© Stad Kortrijk

Door beide zijden te verlagen zal de Leie een nog centraler deel worden van de stad. Voordat het ontwerpteam aan de slag gaat, zullen technische onderzoeken uitgevoerd worden.

Onderzoeken

De technische onderzoeken in het gebied zullen uitgevoerd worden door het studiebureau Sweco Belgium. De diverse onderzoeken gaan door van 27 januari tot eind april 2021. In die periode zal Sweco Belgium het gebied tussen de Leiebrug en de Kasteelbrug volledig scannen. Aan de hand van de verzamelde gegevens wordt nadien een 3D-model opgesteld. Het model zal de basis vormen voor het ontwerp van de verdere verlaging van de Leieboorden.

Geen verkeershinder

Naast de scanning van het gebied zal Sweco Belgium ook boringen en inspecties onder de waterlijn uitvoeren. Aan de hand van dit onderzoek checken ze de stabiliteit van de kademuren. Om alles in goede banen te leiden, gebeuren deze analyses in nauw overleg met de Vlaamse Waterweg. Ook deze analyses worden gebruikt als basis voor het ontwerpteam. Zij gaan dit voorjaar aan de slag. Ontwerpbureaus kunnen zich nog steeds kandidaat stellen tot eind januari.

De onderzoeken van Sweco Belgium zullen geen noemenswaardige hinder vormen voor de omgeving en het plaatselijk verkeer. (Fauve Martinez)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.