Ruim 40-tal asfaltwegen krijgen een structureel onderhoud

© (Foto NS)
Redactie KW

Op maandag 8 juni gaan de werken van start met de vernieuwing van tal van asfaltwegen. Als alles volgens de planning verloopt worden de werkzaamheden voor het einde van de zomervakantie afgerond.

De werken met het structureel onderhoud van diverse asfaltwegen in Zwevezele en Wingene is gestart. Deze werken maken deel uit van het strategisch meerjarenplan 2020 – 2025. Het Team Interne Werken bereidde de werken goed voor. Waar nodig werden tijdens voorbereidende werkzaamheden bochten verstevigd en rioleringen hersteld. Zo kan de aannemer, Willemen Infra nv, werken zoals het hoort en gaan de werken sneller vooruit. Het gemeentebestuur investeerde 535 000 euro in deze werken. “De vorige asfalteringsronde dateerde van 2015 en 2016 en ook nu is er veel werk aan de winkel”, verduidelijkt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove. In totaal worden (gedeeltes van) 45 straten in de gemeente aangepakt. Soms wordt een deel van de straat aangepakt en soms de volledige straat. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en alle bewoners worden verwittigd met een bewonersbrief. Men start op maandag 8 juni in de deelgemeente Zwevezele waar de meest beschadigde wegen aangepakt worden. Vanaf de eerste week van juli wordt de bestrijkingsploeg ingezet.”

Verkeershinder

De opdracht omvat verschillende methodes van herstel, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van slijtlagen. In tegenstelling tot de vorige asfalteringswerken wordt de bestrijking met steentjes deze keer afgedicht met een slemlaag, dat is koud gegoten asfalt. “Dit zorgt ervoor dat de steentjes die voor stabiliteit zorgen dezelfde dag nog vastzitten zodat ze niet kunnen rondzwerven in de straat. Zo blijft de hinder zo beperkt mogelijk.” De delen van straten die er slechter aan toe zijn en waar er grotere gescheurde oppervlaktes aanwezig zijn, worden waar nodige voorafgaandelijk vervangen door nieuwe asfalt. Op sommige plaatsen wordt ook de fundering vervangen. Tijdens de werken wordt een kleeflaag aangebracht om de weg vervolgens met steenslag te kunnen bestrijken. Deze laag kan de wagen, fiets of schoenen beschadigen. Daarom is het aan te raden om tijdens de werken de weg niet te betreden. De onderbreking voor het verkeer blijft beperkt tot enkele dagen en desnoods wordt het totale verkeer lokaal omgeleid. Een volledig overzicht van de betrokken straten kan je vinden op www.wingene.be/asfalteringswerken.

(NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.