https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oplossing in de maak voor overvolle treinen: inschattingstool moet reizigersstroom in kaart brengen

De politie moest vrijdag ingrijpen in het station van Oostende nadat door een defect geen treinen meer konden vertrekken uit het station, daardoor kwamen duizenden reizigers vast te zitten.© JR
De politie moest vrijdag ingrijpen in het station van Oostende nadat door een defect geen treinen meer konden vertrekken uit het station, daardoor kwamen duizenden reizigers vast te zitten.© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Donderdagavond was er een constructief overleg tussen de West-Vlaamse gouverneur en de NMBS. “Er wordt een vrijwillig aanmeldingssysteem ontwikkeld als een soort van inschattingstool.” Het systeem moet deze maand klaar zijn en zal getest worden tijdens de paasvakantie.

Eindelijk kijken alle neuzen in dezelfde richting. Er is een oplossing in de maak voor de overvolle treinen richting Oostende. Die oplossing zou ervoor moeten zorgen dat men zich in de kuststeden kan voorbereiden op de reizigersstromen.

“Dat overleg is zeer goed geweest”, vertelt woordvoerder van de NMBS, Bart Crols. “We hebben voor alle duidelijkheid allemaal hetzelfde doel. We willen allemaal dat de reizigers op een veilige manier op hun bestemming geraken. We gaan er de volgende weken aan werken om op basis van de info die we krijgen van de passagiers, een soort van inschattingstool te ontwikkelen om een juiste inschatting te kunnen maken van het aantal mensen dat zich richting kust begeeft op drukke dagen.”

Systeem deze maand klaar

De tool moet met de verzamelde gegevens van de reizigers gebruiken om op de plaats van bestemming te weten welke reizigersstromen eraan komen. “Eigenlijk is dat systeem al in gebruik via de routeplanner van de NMBS”, vervolgt Crols. “Op basis daarvan kunnen we al inschatten of het al dan niet druk zal worden op bepaalde plaatsen. Dat is voor alle betrokken partijen belangrijke informatie, dan zie ik niet in waarom die niet kan gedeeld worden. Aan dat systeem zal nu gewerkt worden en die moet deze maand klaar zijn.”

Burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD) is tevreden met de oplossing. “Eindelijk begint men aan een oplossing om de reizigersstromen te voorspellen, in te schatten en onder controle te houden”, reageert Tommelein. “Dat zal voor iedereen een verbetering zijn. Niet alleen tijdens de coronaperiode, maar ook erna. Het zal ons de kans geven om voorbereid de reizigersstroom op te vangen.”

Het proefproject zal tijdens de paasvakantie getest worden op treinen naar Oostende. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten