Nieuwe groene veerboot VAAR-WEL RAVEEL gedoopt in Nieuwpoort

© GF
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De eerste elektrische veerboot VAAR-WEL RAVEEL op de IJzer in Nieuwpoort is nu ook feestelijk gedoopt. Het schip werd al een tijdje geleden te water gelaten, maar vandaag organiseerde VLOOT, onderdeel van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) een traditionele doopceremonie.

Catrien Scheers, een van de leading lady’s in de maritieme sector, nam de eer van doopmeter op zich en wenste de bemanning en de VAAR-WEL RAVEEL zelf een behouden vaart. De doop is een oude traditie voor een gloednieuw stuk technologie. “Deze hypermoderne veerboot is opnieuw een baanbrekende stap in de verduurzaming van de vloot. Een nieuwe investering in ons voortdurend streven naar meer duurzame mobiliteit. Door te kiezen voor emissievrije technologieën zoals deze in de VAAR-WEL RAVEEL, verminderen we de ecologische voetafdruk en dragen we bij aan een gezondere leefomgeving. Onze inzet voor dit soort innovatieve en klimaatvriendelijke oplossingen blijft groot en zal ook in de toekomst belangrijk blijven. We blijven investeren in projecten die de weg vrijmaken voor een duurzame toekomst”, aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Groeiend belang van personenvervoer via het water

De VAAR-WEL RAVEEL zorgt nu dus voor een CO2-neutrale oeververbinding in de vaargeul van Nieuwpoort. Dit project betekent opnieuw een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om het vervoer over water verder te verduurzamen en te moderniseren. “Personenvervoer over water is meer en meer een essentieel onderdeel van het transportnetwerk in Vlaanderen en speelt een cruciale rol in het verminderen van verkeerscongestie en de uitstoot van schadelijke stoffen. En vaak speelt zo’n veerboot ook een rol bij recreatieve verplaatsingen. Ook deze elektrische veerboot is een belangrijk onderdeel van deze strategie, waarbij technologie en duurzaamheid hand in hand gaan”, vertelt Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK.

Opnieuw een mooie stap in de vergroeningsstrategie

De VAAR-WEL RAVEEL is uitgerust met de nieuwste elektrische voortstuwingstechnologie. Het schip vaart stil, efficiënt en quasi uitstootvrij. Met een lengte van 18,7 meter en een breedte van 6 meter kunnen met de VAAR-WEL RAVEEL tot vijftig passagiers mee. Daarnaast kan het schip per overtocht 25 fietsen vervoeren. Sinds de opstart van de VAAR-WEL RAVEEL in november 2023, zijn al meer dan 42.000 passagiers mee aan boord gestapt.

“De lancering van de VAAR-WEL RAVEEL is een mijlpaal waar we als team ontzettend trots op zijn. Deze veerboot vertegenwoordigt niet alleen onze inzet voor duurzaamheid, maar ook de toewijding, innovatie en het harde werk van al onze medewerkers. Ik wil alle betrokken collega’s bij dit project bedanken voor hun inzet en passie. Dit succes is het bewijs van wat we kunnen bereiken als we samenwerken met een duidelijke vergroeningsvisie”, vult Tim Van Dijck, directeur VLOOT, verder aan.

De elektrische voortstuwing met opslagbatterijen van de VAAR-WEL RAVEEL is gebaseerd op de elektrische veerboot RAVEEL ONTMOET ENSOR die ondertussen al enkele jaren succesvol over en weervaart in Oostende. Ook dit nieuwe schip krijgt stroom via het automatisch inplugsysteem, een soort ‘stopcontact’. Bij onvoldoende stroom, zoals bijvoorbeeld bij een grote elektriciteitspanne, kan de veerboot nog drie uren blijven varen op batterijen. Door de vooruitstrevende technologie is het een uiterst duurzaam schip. “De combinatie van een optimale rompvorm en de integratie van toptechnologie op vlak van elektrische voorstuwing en batterijopslag zorgt voor een energiezuinige en milieuvriendelijke veerboot. Zonnepanelen leveren de basisenergie voor de navigatieapparatuur en batterijkoeling, wat ervoor zorgt dat dit vaartuig deels zelfvoorzienend is”, licht Piet Leeuwerck toe, directeur scheepsbouw en R&D bij VLOOT.

Doopmeter Catrien Scheers

Met Catrien Scheers als doopmeter van de VAAR-WEL RAVEEL onderstreept VLOOT het belang van sterk leiderschap in de maritieme sector. Catrien Scheers werd in 2021 verkozen tot Maritieme Persoonlijkheid van het Jaar. Ze staat bekend om haar inzet voor innovatie en duurzaamheid, maar bovenal voor haar sterk engagement voor de mens achter de dienstverlening en haar bijdragen aan een positief imago voor de maritieme sector.

Kunstwerk van Roger Raveel

Ook deze veerboot draagt een bijzondere signatuur. Het kunstwerk op de romp is net als bij het zusterschip in Oostende ontworpen door wijlen Roger Raveel. Raveels heel eigen stijl geeft de veerboot een unieke identiteit en benadrukt de symbiose tussen kunst en technologie. Ook de naam van de boot betekent zowel een ode aan de meester die in 2023 honderd jaar zou geworden zijn als een ‘vaar wel’ voor bemanning en passagiers die mee aan boord stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier