Luchthavens van Oostende en Kortijk krijgen straks een digitale controletoren

De vliegtuigen in de zes Belgische luchthavens zullen in de toekomst begeleid worden vanuit digitale controletorens. © belga
Olivier Neese

Luchtverkeersleider Skeyes start een zoektocht naar kandidaten voor de bouw van digitale controletorens in de zes Belgische luchthavens.

De vliegtuigen in de zes Belgische luchthavens (Kortrijk, Oostende, Zaventem, Antwerpen, Charleroi en Luik) zullen in de toekomst begeleid worden vanuit digitale controletorens. De raad van bestuur van luchtverkeersleiding Skeyes besloot maandag om een oproepingsprocedure te starten naar kandidaten voor de de bouw van zulke torens.

Bij een digitale controletoren is het mogelijk om de luchtverkeersleidingsdiensten aan te bieden vanop afstand, omdat alles bekeken wordt met camera’s op de luchthavens. Daarbij kunnen verschillende luchthavens begeleid worden vanuit één controlecentrum. “In theorie kan er één digitale controletoren voor het hele land komen, of één in elk gewest, één per provincie, één in elke luchthaven…”, zegt woordvoerder en Ieperling Dominique Dehaene. “Alles is mogelijk. Welke keuze er gemaakt zal worden, hangt af van de offertes van de kandidaten. Voor dit project maakt Skeyes 24 miljoen euro vrij.”

Eind dit jaar wil de Belgische luchtverkeersleider het contract met de industriële partner afsluiten. Pas daarna zal duidelijk worden voor welke piste er gekozen zal worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.