Is Galgestraat de slechtste weg van Ieper? “Ons oude dak gebruikt om putten te vullen”
De slechtste weg van Ieper? Dat is volgens de bewoners van de Galgestraat in Vlamertinge zonder twijfel die van hen. Of toch het stuk waar Nadine Decraemer en Davy Demeyere wonen. Tot 2018 kwam de technische dienst sporadisch de weg herstellen en de putten vullen, maar het huidige stadsbestuur noemt het nu een privéweg die de bewoners zelf moeten onderhouden.
Veel auto’s passeren niet meer langs het stukje Galgestraat op de grens van Vlamertinge met Poperinge. Dat hoeft niet te verwonderen, want de vele diepe putten zijn een marteling voor uw voertuig. Nadine Decraemer (43) en Davy Demeyere (49), die sinds 2010 in het stukje Galgestraat wonen, kunnen ervan meespreken. “Wij rijden hier maximum 10 kilometer per uur”, zegt Geert. “Plots geraakte onze vijf jaar oude auto niet meer door de keuring. Afgekeurd wegens kapotte ophanging en meer dan 580 euro kosten…”
Al verschillende keren namen Davy en Nadine contact op met de stadsdiensten, maar daar krijgen ze te horen dat het om een privéweg gaat. “We begrijpen dat, maar wat ons stoort is dat het standpunt plots veranderd is”, pikt Nadine in. “Tot 2018 werd de weg ieder jaar hersteld. Dat was voor ons een geschenk, maar toen waren er verkiezingen en kwam er een nieuwe burgemeester. Sindsdien is hier niets meer gebeurd. De weg zou eigendom zijn van de aangelanden.”
Tractoren en vrachtwagens
Ondertussen zijn we dus zes jaar verder en gaat het van kwaad naar erger. “Er passeren geregeld tractoren”, vervolgt Nadine. “Maar ook auto’s, fietsers en wandelaars. Tot voor kort ging mijn zoon naar Dominiek Savio in Gits met de bus. Iedere dag zei de buschauffeur hoe lastig de straat was om door te rijden.”
“De vuilniswagen van Poperinge passeert hier ook iedere week”, zegt Davy. “Dat is bizar, want we liggen wel degelijk in Ieper. Maar dit stukje Galgestraat verbindt de Meiboomstraat met een ander deel van de Meiboomstraat en die straat is dan weer grondgebied Poperinge. Vorige week hoorden we hem hier rond 6 uur ’s morgens aan zowat 80 kilometer per uur rijden. Hoe die vrachtwagen dat volhoudt, dat is een raadsel voor mij.”
Zomerzoektocht
Niet alleen de bewoners van de straat hebben last van de erbarmelijke toestand. Shirley Lecleire (63) van Feestcomiteit Streuvelswijk wilde de weg integreren in de jaarlijkse zomerzoektocht. “Dit jaar wilden we eens richting de paters van Westvleteren gaan”, vertelt Shirley. “Bij het uitstippelen van de route passeerden we in de Galgestraat. Ik was zo geschrokken van de erbarmelijke toestand van de weg dat ik het deelde op Facebook. Zo kwam ik in contact met Nadine.”
“Vroeger passeerde hier veel volk, maar ik hoor nu van iedereen dat ze niet meer durven”
“Ik twijfel nu of we met de zoektocht wel door de Galgestraat moeten passeren”, vervolgt Shirley. “De zoektocht moet immers zowel met de auto als met de fiets afgelegd kunnen worden, maar ik denk dat we de deelnemers in gevaar brengen als we hen hier door laten rijden. Dat is toch jammer. Op dit moment zit deze passage het nog in de zoektocht, maar we zijn bang dat er ongelukken zullen gebeuren. Vroeger passeerde hier veel volk, maar ik hoor nu van iedereen dat ze niet meer durven.”
Dakpannen in de weg
Nadine en Davy doen nochtans wat ze kunnen om de weg enigszins berijdbaar te houden. “We hebben een nieuw huis gebouwd. Heel ons oud dak zit in die weg, alle dakpannen. En het was een groot dak”, gaat Davy verder. “Dat was twee à drie jaar geleden, maar ondertussen zijn de putten weer vele centimeters diep. Mocht er hier een politicus wonen, het was wellicht al lang hersteld.”
“Het klopt inderdaad dat in de vorige legislatuur de steenslag genivelleerd werd in dat stuk Galgestraat”, reageert schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (Vooruit). “Deze legislatuur werd er echter gekozen om niet langer wegen te herstellen die niet in beheer of eigendom van de stad of OCMW zijn. Dat was een terechte keuze, ook naar aanleiding van discussie over het ‘sukkelstraatje’ in Brielen. Ook hier gaat het om een private weg die op private kavels ligt, waarvan de buren vaak elk de helft bezitten. Daarnaast ligt ook de gemeentegrens tussen Poperinge en Ieper op deze weg.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier