Inwoners gezocht die deelwagens en -fietsen willen uittesten

Tijs Naert en Rosanne Mestdagh bij de nieuwe elektrische deelauto op Bestierland. © (Foto LL)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Stad Harelbeke zoekt vijf gezinnen/inwoners die drie maanden lang gratis gebruik willen maken van deelwagens en -fietsen om die uit te testen. “We willen hun ervaringen noteren om die te delen. Zo kunnen we de bestaande drempel rond deelrijden wegwerken”, zegt schepen van Mobiliteit Tijs Naert (Groen).

Stad Harelbeke zette de voorbije jaren sterk in op deelmobiliteit maar wil dit nog verder promoten en een aantal praktijkervaringen in de kijker zetten. Daarom organiseert de stad een wedstrijd waarbij vijf Harelbeekse gezinnen/inwoners geselecteerd worden om gedurende drie maanden de deelwagens en -fietsen uit te testen met een maandelijks mobiliteitsbudget van maximum 200 euro dat door stad Harelbeke wordt voorzien.

Drie maanden

“We vragen die inwoners/gezinnen om hun wagen drie maanden aan de kant te laten staan en enkel een deelwagen of -fiets te gebruiken. Het is ook de bedoeling dat we hun ervaringen noteren om die te delen op onze website, in ons stadsmagazine HBlad en op onze Facebookpagina. We ondervinden dat veel mensen nog drempelvrees hebben voor deelrijden omdat ze niet precies weten hoe dat in elkaar zit en hoe het in zijn werk gaat”, duidt schepen van Mobiliteit Tijs Naert (Groen), die zelf veel met een deelwagen rijdt. Gezinnen mogen zich melden op mobiliteit@harelbeke.be. Voor deze campagne wordt er een budget voorzien van in totaal 3.000 euro.

Nog te veel mensen hebben drempelvrees voor deelrijden

Stad Harelbeke heeft 14 deelwagen verspreid over de stad en de deelgemeenten. De geselecteerde kandidaten kunnen gebruikmaken van twee Cambiowagens in het centrum van Harelbeke, twee elektrische deelwagens van Vlaskracht in Stasegem en tien elektrische deelwagens van Fox Share verspreid over heel Harelbeke. Deelfietsen van Blue Bike staan aan het station en deelfietsen van Donkey Republic staan verspreid over heel Harelbeke.

“Het is duidelijk dat dit gaat over een eerste stap zetten, vooral een drempel overwinnen. We merken bijvoorbeeld na enkele infomomenten in Stasegem dat het gebruik al ruimschoots over de 30 uur zit per maand het kantelpunt voor fox share waarbij de stad minder inbreng heeft en richting 80 uur per maand gaat, met een 14-tal gebruikers.”

Infovergaderingen

Er staan binnenkort heel wat infovergaderingen gepland. “We doen dit aan een auto zelf waarbij inwoners ter plaatse uitleg krijgen en eens een testrit kunnen maken”, aldus de schepen voor Mobiliteit. Ook raadslid Rosanne Mestdagh (CD&V) is dit plan genegen. Zij stelt voor om ook verenigingen erbij te betrekken. “Het is een goed idee. Als het de eerste keer is gaan we ter plekke om het uit te leggen, wat tot nu toe niet kon wegens corona”, aldus Tijs Naert. “Een deelwagen is zeker een stuk goedkoper per maand. Voor gezinnen is er een abonnement van 95 euro per maand. We hebben nog een busje (op LPG) maar dat gebruiken we zelden. In verband met het budget voor de mensen die willen instappen, wilden we zeker voldoende voorzien en dan bekijken hoeveel ze ervan opgebruiken. 200 euro per maand is sowieso nog een stuk goedkoper tegenover een auto in eigen bezit. Een gemiddeld Vlaams gezin betaalt per jaar 5.000 euro voor een wagen, dat is 415 euro maand, meer dan het dubbel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten