Grenscontroles zorgen voor heel wat file in Menen en Rekkem

Op de E17 vanuit Kortrijk was het lang aanschuiven om Frankrijk binnen te rijden.© CL
Op de E17 vanuit Kortrijk was het lang aanschuiven om Frankrijk binnen te rijden.© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Wie vandaag nog snel even wilde gaan winkelen in Frankrijk voorzag maar best de nodige tijd. Aan zowel de Belgische als de Franse kant van de grens hielden ordehandhavers prikacties om de naleving van de coronamaatregelen te controleren. Vooral aan de grensovergang met de E17 in Rekkem en die met de N32 in Menen was de verkeershinder groot.

De Belgische politie vatte na de middag post aan de grensovergang tussen Menen en Halluin, ter hoogte van het rondpunt van de N32. Iedereen die het land binnenreed, werd zonder uitzondering staande gehouden en gecontroleerd.

Sedert 27 januari gelden in België strengere maatregelen voor reizigers en met deze actie wilde de politie vooral ontraden. In geen tijd ontstond er een lange file. Het geduld van Jonathan en David, 2 arbeiders uit Roncq, werd dan ook danig op de proef gesteld. “We werken beiden in hetzelfde bedrijf in België en rijden altijd samen naar het werk”, luidt het.

Verschillende maatregelen

“Vandaag is het dus aanschuiven geblazen. Maar de regels zijn de regels en we moeten ze volgen. Via Belgische media vernamen we dat we in het bezit moeten zijn van een attest en dat hebben we ook ingevuld. We hopen alleen dat het feit dat het een Franstalig attest is in Menen geen problemen zal geven.”

Beiden hekelen vooral het erg uitgebreide pallet aan regels dat overal verschillend is. “We hebben wat schrik voor deze avond, als we terug naar huis willen”, klinkt het. “Niet alleen is er de avondklok maar voor Frankrijk gelden andere regels. Hebben we nu al dan niet een negatieve test nodig? Het is verwarring troef!”

“Ontraden maar beboeten indien nodig’

Ook in Frankrijk werd duidelijk gemaakt dat het het land menens is in de strijd tegen het coronavirus. In de late namiddag verschenen over de volledige lengte van de Franco-Belgische grens controleposten. Voor wie via de E17 Frankrijk wilde binnenrijden, werd het ter hoogte van Kortrijk al duidelijk dat geduld hebben de boodschap zou worden.

De Prefectuur van het Noorden sloot, door middel van een shockactie, de autosnelweg net over de grens met Rekkem af waarbij al het verkeer werd gecontroleerd. “Ontraden is de boodschap, beboeten indien nodig”, vernemen we via de woordvoerder van de Prefectuur.

“In Frankrijk is een strikte avondklok van toepassing en sedert zondag middernacht zijn ook strengere regels van toepassing voor wie het land binnen komt. Iedereen werd naar een motief van zijn of haar reis gevraagd en indien nodig moest men een PCR-test kunnen voorleggen. Overtreders werden bestraft met een boete van 135 euro en voor wie hardleers is, kan dit al snel oplopen tot 3750 euro.”

De actie resulteerde in een file die op zijn piek meer dan 20 kilometer lang was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier