Op maandag 2 september werd de nieuwe, groene fietsverbinding op de oude spoorwegbedding naar Frankrijk voorgesteld. Over de naam voor deze fietsverbinding mogen de burgers binnenkort mee beslissen.
De Panne profileert zich als fietsvriendelijke gemeente. In het nieuwe verkeersveiligheidsplan dat vorig jaar werd ingevoerd, staat een betere mobiliteit in het teken van de zachte weggebruiker centraal. Een aantal maatregelen, zoals het invoeren van de fietsstraten of de bumpies, zijn al gerealiseerd. Daar komt nu de fietsverbinding naar Frankrijk bij.
Oude spoorwegbedding wordt veilige, groene fietszone
In maart 2023 sloot het lokaal bestuur De Panne met Infrabel een bezettingsovereenkomst voor het gebruikt van de oude, verlaten spoorwegbedding tussen de Langgeleedstraat en de Duinhoekstraat. Het lokaal bestuur wilde op dit traject een recreatieve en bovenal veilige fiets- en wandelverbinding creëren tussen het centrum van Adinkerke en het begin van de ‘Voie Verte’-fietsroute, net over de Franse grens, in Bray-Dunes. De bestaande sporen zijn ondertussen weggenomen en op de spoorwegbedding is een recreatief fiets- en wandelpad in schelpenklei aangelegd.
Binnenkort start het lokaal bestuur De Panne via haar burgerparticipatieplatform ‘Wijsneuzen’ een bevraging om de fietsverbinding een naam te geven. Zo worden de burgers betrokken en kunnen ze meebeslissen over de naam. Tijdens de geplande werken in de Duinhoekstraat zal de recreatieve verbinding naar Frankrijk dienstdoen als veilige omleidingsweg voor de trage weggebruikers.
Langeleedstraat
Samen met Infrabel, de NMBS, Westtoer en de provincie West-Vlaanderen onderzoekt het lokaal bestuur momenteel ook de mogelijkheden om de fietsdoorsteek Stationsstraat – Ackethof langs de sporen door te trekken tot aan de Langeleedstraat. In afwachting van de grote infrastructuurwerken in de Duinhoekstraat, is er ook overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer om ter hoogte van de aansluiting van de fietsverbinding met de Duinhoekstraat een extra oversteekplaats voor fietsers te voorzien. In het kader van het Interreg-project wordt op die manier verder werk gemaakt van de aanleg van een vlotte en veilige fietsverbinding over ons grondgebied vanaf Frankrijk tot in de buurgemeentes Veurne en Koksijde.
Burgemeester Bram Degrieck: “Het realiseren van deze verbinding past in het kader van het verkeersveiligheidsplan. Daarin zijn heel wat ‘slimme groene verbindingen’ voorzien. Via deze verbindingen raak je sneller en veiliger van punt A naar punt B. Het is trouwens een bijzonder fijne omgeving om een wandeling te maken, richting de duinen van de Westhoek, de Drie Vijvers of verder, De Moeren in. We zijn trots op deze verwezenlijking, waar we hard aan gewerkt hebben.”
Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein: “Stap voor stap realiseren we de beloofde veilige fietsverbindingen. Dit pad is een belangrijk onderdeel van een groter netwerk in en rond onze gemeente. Én tijdens de werken aan de Duinhoekstraat zal dit pad ervoor zorgen dat ‘De Mol’ (het grensgebied) vlot en veilig bereikbaar blijft voor fietsers.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier