Fietsschool landt nu ook in Diksmuide: “We willen nog meer mensen bereiken”

Op de foto zien we: Katrien Vanooteghem, Anette Bwiza, Frederica Pick, Ange-Laure Ndiwa, Martine Denyft, Günther Claeys, Rehana Tebasum, Ilse De Ruytter en Erik Eloy. (foto ACK) © type="Seq" annie callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Het bestond al in grote steden: de Fietsschool. Nu bestaat het dus ook in Diksmuide, een primeur voor de Westhoek. “De Fietsschool leert mensen fietsen, maakt mensen verkeersvaardiger, traint fietslesgevers en ondersteunt organisaties en gemeenten in de opstart van een lokaal fietsinitiatief.”

De Fietsschool is een organisatie uit Leuven, waar nu ook de Diksmuidse fietsschool deel van uitmaakt”, vertelt Erik Eloy. “Als voorzitter van de fietsersbond, ging ik aan de slag met Ilse Derruytter (femma), Veerle Campe, de voorzitster van de gezinsbond, ‘t Vlot, de fietsbieb en heel veel vrijwilligers om een eigen fietsschool op te richten. Hiervoor kregen we eerst een opleiding. Een lesgeefster van de Fietsschool uit Leuven kwam ons hiervoor een zondag lesgeven.”

Stap voor stap

“Het project begint echt goed te lopen, maar we willen graag nog meer mensen bereiken. Iedereen die graag wil leren fietsen is welkom. We richten ons wel niet op kinderen. De focus ligt op mensen in armoede, op mensen uit een andere cultuur en op vrouwen, maar beslist niet op hen alleen. Iedere volwassene die als kind nooit de kans heeft gekregen om te leren fietsen en dat graag alsnog zou leren, is welkom. Stap voor stap, heel rustig en rekening houdend met de mensen zelf, leren we hen het fietsen aan.”

“Wanneer het fietsen wat vlotter begint te gaan, gaan we de weg op. Eerst in een rustige buurt, daarna bijvoorbeeld naar het drukkere centrum, of naar de bieb, het sportcentrum enzovoort. De fietslessen worden gratis aangeboden. De vrijwilligers doen dit overigens ook kosteloos.”

Om kwaliteit te garanderen, moet je kritisch durven zijn. De Fietsschool meet de tevredenheid van de deelnemers, het resultaat na de lessen en de impact van het fietsen op het dagelijkse leven op langere termijn. “Hoe meer mensen al fietsend naar het werk, de school of de winkel kunnen gaan, hoe beter. De Fietsschool leert mensen niet zomaar fietsen, maar maakt van hen dagelijkse fietsers. De Fietsschool werkt niet enkel aan fietsvaardigheid, maar ook aan verkeersvaardigheden en aan de kennis en toepassing van de wegcode. Na de fietslessen op het terrein, gaan deelnemers onder begeleiding de straat op om te oefenen in verschillende verkeerssituaties. Hier wordt de fiets ingezet als antwoord op de problematiek van de vervoersarmoede. We zetten dan ook extra in op nazorg en voorzien een stevige coaching rond fietsbezit en fietsonderhoud”, aldus Erik Eloy.

De Fietsschool gaat iedere zondag van 10 tot 12 door op de parking van het kleinhandelscentrum in Diksmuide bij de Lidl, in de Spoorwegstraat.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier