8450Anders wil veiligere fietsoversteken aan Spuikomlaan: “Je laat je kinderen best een andere weg nemen”

Op zondag 18 februari deed Groen co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout per fiets Bredene aan. Tijdens het weekend doorkruiste hij West-Vlaanderen met de elektrische fiets, van Anzegem tot Middelkerke, als start van zijn kiescampagne. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Fietsers vinden het kruispunt van de Polderstraat en de Spuikomlaan gevaarlijk. “Een analyse van de Fietsersbond bevestigt de onveilige situatie. Ook de nabijgelegen oversteek aan de Schietbaanstraat is hachelijk voor fietsers. Snelheid remmende maatregelen laten echter al twee jaar op zich wachten”, aldus 8450Anders, dat oproept tot dringende actie.

Het kruispunt van de Polderstraat met de Spuikomlaan werd in de recente VeloVeilig-bevraging aangestipt als gevaarlijk. “Auto’s rijden er te snel en het is gevaarlijk om vanuit de Spuikomlaan over te steken naar het fietspad van de Polderstraat. Een analyse van de Fietsersbond bevestigt de onveilige situatie. Het kruispunt werd door hen gecatalogeerd met code rood – een punt dat dringend op korte termijn aangepakt moet worden”, aldus Bruce Verburgh van 8450Anders.

“Een mening die we delen, structurele ingrepen dringen zich op. Door de nabijheid van het sportcentrum en een school rijden hier dagelijks veel fietsers langs, waaronder veel jonge kinderen. Het is positief dat er ondertussen een zone 30 is in de Spuikomlaan, maar het blijft wachten op snelheid remmende maatregelen aan het begin en einde van de straat, zoals beslist werd op de verkeerscommissie. We hebben de indruk dat het gemeentebestuur talmt om structureel in te grijpen. Zo wordt ook al jaren de oproep genegeerd om de zone dertig van het begin van de Polderstraat door te trekken tot en met het kruispunt van de Spuikomlaan.”

Schietbaanstraat

Nauwelijks 40 meter verder is er volgens Verburgh een tweede, gevaarlijk kruispunt, deze keer voor fietsers die de Schietbaanstraat willen oversteken om verder te fietsen langs de Spuikom. “De verkeerscommissie van 21 december ‘21 gaf gunstig advies voor diverse verkeer remmende maatregelen. Het gaat onder meer over een snelheidsbeperking tot 50 km/uur, een extra snelheidsremmer (Berlijns kussen), een rijbaanversmalling en extra verkeersborden. We zijn intussen meer dan twee jaar later en er is ook hier nog niets fundamenteels veranderd aan deze gevaarlijke oversteek. Op de laatste verkeerscommissie is het kruispunt nog eens op de agenda gekomen naar aanleiding van het Veloveilig-rapport. De vraag naar twee fietsoversteekplaatsen werd gesteld, maar er zal niets veranderen. De beleidsmakers vinden het wellicht niet gevaarlijk genoeg, alhoewel mensen uit de meerderheid in volle publiek toegeven dat het kruispunt, samen met de Spuikomlaan zo onveilig is dat je je kinderen beter een andere weg laat nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier