Drones worden ingezet bij inspecties over de Noordzee

Stefan Vankerkhoven

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) bracht een werkbezoek aan Noordzee Drones, het grootste opleidingscentrum voor drone piloten in ons land. De Backer was vol lof over de manier waarop er ook drones kunnen ingezet worden op onze Noordzee. Noordzee Drones uit Zeebrugge is gestart met de opleiding tot de drone specialisatie ‘inspecties’ op de Noordzee.

Elwin Van Herck, zaakvoerder van Noordzee Drones, bepleitte bij de staatssecretaris het belang van een opleiding voor drone piloten : “De sector is in volle expansie. In 2016 werden in ons land 51.900 drones verkocht. Het gevaar dat drones van hobbyisten en professionele gebruikers het vliegverkeer verstoren, is niet denkbeeldig. In de Verenigde Staten heeft een drone al een aircrash veroorzaakt.”

“Precies daarom zijn wij met Noordzee Drones in 2014 in Zeebrugge gestart met een opleiding voor drone piloten. We hebben ook een opleidingsloods in Oostende. Onze twintig instructeurs hebben sedertdien al 850 piloten opgeleid. Sedert deze week bieden wij ook een specialisatie ‘inspecties op de Noordzee’ aan. Dominique Soete van Zuidwestdrones in Heule is in ons land de allereerste lesgever en specialist in deze materie”, aldus Elwin Van Herck.

Inspecties

Volgens Dominique Soete kunnen drones voor tal van inspecties ingezet worden op de Noordzee : “Je kunt op die manier de windmolenparken in zee inspecteren, zonder dat je de productie moet stilleggen. Omwille van het zoute water worden de wieken van de windturbines op zee sneller aangetast en moeten ze vlugger vervangen worden. In de Verenigde Staten is een firma erin geslaagd om met drones op één dag twintig windmolens te inspecteren, terwijl je een dag nodig hebt, als je dat met mankracht doet. Drones zijn ook handig voor olieboorplatforms in de Noordzee. Als je een thermische camera op een drone monteert, kun je niet alleen lekkages in pijpleidingen maar ook drenkelingen opsporen.”

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer aanhoorde de deskundige uitleg en zag dat het goed was. Nadien volgde hij met aandacht een demonstratie van het nieuwste inspectietoestel ‘DJI M210’ en leerde hij zelf vliegen met een drone. “Een zeer interessant initiatief met tal van interessante toepassingen. Het is nu aan de privé-sector om die nieuwe mogelijkheden te benutten”, aldus Philippe De Backer. (SVK/Foto BP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.