Voortaan onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen bij gsm-gebruik achter het stuur in West-Vlaanderen

Camille Jonckheere

Wie zijn gsm gebruikt achter het stuur in West-Vlaanderen zal voortaan onmiddellijk zijn rijbewijs kwijt zijn voor maar liefst 15 dagen. Dat heeft het parket van West-Vlaanderen vorige week beslist en gecommuniceerd naar de verschillende politiezones. De strenge maatregel komt er om ervoor te zorgen dat bestuurders hun gsm niet meer gebruiken achter het stuur. “Afleiding is op vandaag dé belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen. Bestuurders moeten er ten allen tijde hun aandacht bij houden en zich niet laten afleiden door hun toestellen.”

Het parket van West-Vlaanderen voerde eind vorige week een strengere maatregel in voor het gebruik van gsm of andere elektronische toestellen achter het stuur. Wie daarmee betrapt wordt achter het stuur moet onmiddellijk zijn rijbewijs afgeven voor 15 dagen. De maatregel geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen en ook speed pedelecs in de hele provincie.

Strenge, maar nodige maatregel

Vroeger werd voor dergelijke overtreding een boete uitgeschreven van 174 euro, maar nu gaat West-Vlaanderen dus een stapje verder. “Het intrekken van het rijbewijs is al van kracht in andere regio’s, zoals in Oost-Vlaanderen, Halle-Vilvoorde en Limburg en dus nu ook bij ons. Naast het intrekken van het rijbewijs voor 15 dagen moet de overtreder ook nog voor de politierechtbank verschijnen. Die kan nog een boete opleggen tot maximum 500 euro inclusief gerechtskosten”, licht Griet De Prest van het parket West-Vlaanderen toe.

“Afleiding is op vandaag een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen en toch werden er tijdens de laatste controleacties nog regelmatig overtredingen vastgesteld van gsm-gebruik achter het stuur”, gaat De Prest verder. Met deze maatregel willen we mensen ontmoedigen om hun gsm achter het stuur te gebruiken en inzetten op een mentaliteitsveranderingen bij de mensen.”

“Dagelijks lopen er mensen tegen de lamp voor gsm-gebruik achter het stuur zonder dat we daar specifiek op controleren”

Volgens Ruben Depaepe, korpschef van politiezone MIDOW is de strengere maatregel nodig. “Afgelopen week hebben wij – zonder er specifiek op te controleren – tien bestuurders betrapt met hun gsm achter het stuur. Dagelijks lopen er mensen tegen de lamp, ook opnieuw het afgelopen weekend. Die bestuurders waren nog niet op de hoogte van de strengere maatregel. Daarom hebben we besloten om dit bericht te delen op onze sociale media, zodat mensen zich hiervan bewust zijn.”

“Het is een strenge maatregel, maar het is natuurlijk voor iets wat absoluut niet kan. Veel mensen hebben beroepshalve hun rijbewijs nodig, dus hopelijk gaan ze nu twee keer nadenken voor ze naar hun gsm grijpen.” (Lees verder onder de Facebookpost)

Gsm-houder of stoplicht

Voor de nieuwe maatregel zijn er wel enkele specifieke richtlijnen, die werden meegedeeld aan de politiekorpsen. “De onmiddellijke intrekking is enkel wanneer het voertuig ook effectief in beweging is en de bestuurder de gsm in de hand heeft. Als een gsm in een speciale houder daarvoor zit, kan men hem wel gebruiken, maar dan puur voor navigatie of radio doeleinden. Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen op de gsm in de houder een bericht zitten te tikken”, stelt Depaepe.

“Als de autobestuurders hun gsm gebruiken bij een stoplicht of in de file geldt de oude regeling en krijgen ze een boete”

“Dat laatste is natuurlijk moeilijker vast te stellen, maar hoe dan ook moet elke bestuurder in staat zijn om te sturen. Als mensen op hun gsm in een houder zodanig druk bezig zijn dat ze niet meer op het verkeer letten, afgeleid zijn of bijvoorbeeld helemaal rechts aan het rijden zijn, dan kunnen wij wel nog een dergelijke vaststelling maken en ingrijpen”, vult Robin Meurisse van politiezone MIDOW aan.

Jouw rijbewijs kan alleen ingetrokken worden als je effectief rijdt. “Gsm-gebruik van de bestuurder aan een stopstreep, rood licht of in de file komt niet in aanmerking voor het intrekken van het rijbewijs. Maar dat is uiteraard nog altijd verboden. Dus dan geldt de oude regeling, waarbij er een onmiddellijke boete geïnd word van 174 euro plus 10,10 euro administratiekosten”, besluit Meurisse klaar en duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier