Lokale Politie Midow steunt eisen vakbonden met actie op gewestwegen in Wielsbeke en Ingelmunster
De politie van zone Midow hield op dinsdagnamiddag een stiptheidsactie in Wielsbeke en Ingelmunster. Daarmee wilden ze de eisen van de vakbonden onder de aandacht brengen. “We krijgen al twintig jaar geen loonopslag terwijl onze middelen steeds verminderen.”
Leden van de politiezone organiseerden samen met de plaatselijke vakbondsafgevaardigden een stiptheidsactie op twee gewestwegen. Tussen 14 en 16.30 uur voerden ze gerichte controle uit op voertuigen op de Expressweg in Wielsbeke en in de Oostrozebekestraat te Ingelmunster.
De actie volgt op de nationale protesten van vorige week. “Via een lokale actie willen we ook onze bezorgdheid uitdrukken”, vertelt David Derammelaere van de politievakbond ACV. “Sinds de hervorming in 2001 hebben wij nog geen loonopslag gehad, terwijl alle andere zaken duurder worden. Bovendien is er steeds minder personeel en moeten we met beperkte middelen werken.”
De tijden zijn veranderd en dat laat zich ook merken in de werking van de politie. “Ons takenpakket is veel uitgebreider. We hebben bijvoorbeeld veel werk met zaken rond oplichting en we moeten regelmatig bijstand verlenen tijdens evenementen in andere politiezones. De federale politie wordt verder afgebouwd en de instroom is veel te klein om de medewerkers op te vangen die met pensioen gaan. Met een hoger loon en betere voorwaarden zou men veel meer jongeren kunnen aanwerven.”
Minister Verlinden komt belofte niet na
Deze acties zijn volgens de vakbond de enige manier om het probleem duidelijk te maken, aangezien de politie niet kan terugvallen op een stakingsrecht. “Het moet helaas op deze manier. Maar we houden de hinder voor de lokale bevolking bewust beperkt. We blokkeren geen wegen maar houden een stiptheidsactie op een tijdstip waarop het niet druk is. Onze relatie met de streek is heel belangrijk”, zegt Derammelaere.
Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) wou de job aantrekkelijker maken maar stopte de onderhandelingen met de vakbonden. Nadien ontstond er protest en voerde het personeel bepaalde acties. “Na de begrotingsonderhandelingen was er plots geen budget meer om de zaken te verbeteren en extra inspanningen voor nieuwe medewerkers te doen. Die situatie moet veranderen”, besluit Derammelaere.
(LV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier