Kinderen houden alternatieve flitsmarathon op Sint-Anna in de buurt van basisschool Kinderland

©ELS DELEU (Foto ED)
©ELS DELEU (Foto ED)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Basisschool Kinderland hield dinsdag een alternatieve flitsmarathon. Ze deden dit met zelfgemaakte verkeersborden om voorbijkomende wagens erop te wijzen dat er zone 30 is aan hun school.

De school is tevreden met wat de stad Kortrijk al realiseerde om de verkeerssituatie aan de school te verbeteren, maar toch wringt het schoentje hier en daar. “De straat op Sint-Anna werd heraangelegd, er kwamen verkeersdrempels, fietsstraat, zone 30, betere verlichting en een geboortebosparking. Nu is het vooral aan de weggebruikers om zich aan de regels te houden en daar net knelt het schoentje”, duidt leerkracht Jan Maes namens basisschool Kinderland. “Stilaan begint men te beseffen dat in een fietsstraat geen fietsers mogen worden ingehaald. Maar dat dit niet enkel geldt wanneer ‘het druk is’, is door velen niet geweten. Het grootste probleem blijft de snelheid. Bij het begin en einde van de school valt dit uiteraard mee omdat de drukte het niet toelaat om snel te rijden, alhoewel velen na het afzetten van de kinderen, toch met te hoge snelheid de schoolomgeving verlaten.” Volgens Jan Maes is het vooral overdag, tijdens de schooluren, wraakroepend hoe snel er wordt gereden. “Er zal ongetwijfeld een deel toe te schrijven zijn aan sluipverkeer door de werken op de N43, maar dat kan geen excuus zijn. Er passeren trouwens ook dagelijks grote vrachtwagens die de verplichte omleiding niet volgen. De snelheid van het overgrote deel ligt ruim boven de 30 km/u, voor velen ligt dat zelfs een pak boven de 50 km/uur. Mijn klas bevindt zich langs de straat en ik hou soms mijn hart als ik weer een voertuig hoor afkomen. Als het ooit tot een ongeval komt met kinderen die bijvoorbeeld op schooluitstap zijn …: ik mag er niet aan denken.”

Daarom plande de school een actiedag met een alternatieve flitsmarathon. De kinderen van de lagere school stellen zich de hele dag met een beurtrol per klas op, op het voetpad langs het schoolgebouw op Sint-Anna. Sommige klassen maakten ook affiches en t-shirts met slogans en fungeerden als ‘levende flitspalen’. “Allen dragen ze uiteraard een fluohesje en zijn ze voorzien van een verkeersbord met ‘30’ op. Telkens wanneer er een voertuig in aantocht is, worden de verkeersborden de lucht ingestoken om de bestuurders er op te wijzen dat ze zich in een schoolomgeving bevinden en vooral in een zone 30. We hopen in elk geval dat de kinderen op die manier in elk geval hun eigen ouders op de maximumsnelheid wijzen”, aldus meester Jan, die de vraag stelde of er een tijdelijke ‘snelheidsmeter’ kon worden opgehangen. “Dit zou onze actie ongetwijfeld ook ondersteunen.” En ja, er is deze week een digitale snelheidsmeter in Sint-Anna te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier