Geen boete, wel gratis lichtjes: agenten en vrijwilligers onderscheppen fietsers voor betere verlichting in Ieper

© TP
Redactie KW

Heel wat fietsers schrokken maandagochtend, toen de politie hen naar de kant haalde onder de Ieperse Menenpoort. Vrijwilligers van de Fietsersbond controleerden er hun verlichting. Wie niet in orde was, kreeg ter plaatse gratis lichtjes op de fiets.

Een half jaar na hun ‘bravo voor de velo-actie’ vatte de Ieperse Fietsersbond post aan de andere kant van de Menenpoort. Dit keer voor een verlichtingsactie met agenten van politiezone Arro Ieper.

“Wij zijn niet bevoegd om fietsers te doen stoppen op de openbare weg”, zegt Johan Vanhaverbeke, voorzitter van de Ieperse Fietsersbond. “Daarom werken we samen met de politie, die alle fietsers onze richting uit sturen.”

Ook de fietsers die wel reglementair verlicht zijn. “Zij worden beloond met een lotje en maken kans op de e-bike Cowboy 3. Wie niet of onvoldoende verlicht is, krijgt gratis lichtjes op de fiets gemonteerd in plaats van een proces-verbaal. We delen ook flyers uit met preventietips rond fietsverlichting. De meeste fietsers zijn gelukkig in orde.”

Even schrikken

Zoals Aïsha Coulembier (20). “Amai, dat was toch schrikken toen ik naar de kant gehaald werd door de politie”, zegt ze. “Mijn voorlicht wordt aangedreven door een dynamo en mijn achterlicht werkt elektrisch. Beide zijn in orde, dus hopelijk win ik straks een nieuwe fiets.”

Dat de Fietsersbond opnieuw voor een kruispunt kiest bij de Menenpoort is geen toeval. “Hier passeren veel fietsers richting school en werk. We hopen elk jaar een actie te doen rond fietsverlichting in Ieper.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.