Update
Extra controles aan Franse grens door zware corona-uitbraak in Duinkerke

Aan de grens met Frankrijk komen er extra controles om mensen te ontraden de grens nog over te steken. In Duinkerke werd deze week een uitbraak vastgesteld van de Britse variant van het coronavirus. Naast extra controles is er ook de oproep tot gezond verstand. “Ga nu even niet de grens over. Ook in De Panne is er water en brood te vinden”, zegt burgemeester Bram Degrieck.

Er wordt extra gecontroleerd rond de Franse grens.© JH
Er wordt extra gecontroleerd rond de Franse grens.© JH

Eerder deze week lieten de Franse autoriteiten aan de Belgische collega’s weten dat er een uitbraak was van de Britse variant van het coronavirus in de regio rond Duinkerke. Dat nieuws was tot dan toe hier eerder onder de radar gebleven.

Op vraag van de Franse gendarmerie vaardigde de politie Westkust een waarschuwing uit voor de bewoners. Daarin werd gevraagd om zoveel mogelijk de regio rond Duinkerke te vermijden.

Sowieso liep er al een verbod op niet-essentiële reizen en mocht enkel wie daar een goede reden voor had de grens nog over. Dat ging bijvoorbeeld over grensarbeiders. Heel wat grote bedrijven in bijvoorbeeld Veurne hebben Frans personeel in dienst.

‘Situatie is ernstig’

Gouverneur Carl Decaluwé liet nu weten dat er extra controles komen. Er komt extra inzet van de federale politie om die controles uit te voeren. Zij zullen ook controleren op transmigranten omdat ook zij een risico vormen op verspreiding van de variant.

“De vrees dat de variant via grensverkeer uitbraken in ons land veroorzaakt, is groot. De situatie in Duinkerke is ernstig. Mensen moeten er overgebracht worden naar andere ziekenhuizen omdat alles vol ligt”, zegt gouverneur Decaluwé. “Het kan heel snel gaan. We willen een situatie zoals daar bij ons absoluut vermijden.”

Mobiele controles

Aan de Franse kant van de grens wordt er eveneens gecontroleerd. Bij politiezone Westkust wordt er net als de voorbije weken gecontroleerd. “Wij houden de controles net zoals voorheen”, zegt woordvoerster Ine Deburchgraeve.

“Dat wil zeggen dat er mobiele controles zijn in de buurt van de grenzen, in de nabijheid van op- en afritten en op verbindingswegen. Er is geen permanente controlepost. Er worden wel zeer regelmatig steekproefsgewijze controles uitgevoerd. Het verbod op niet-essentiële reizen blijft ook en bestuurders die toch de grens over willen, moeten nog steeds een verklaring op eer bij hebben.”

Gezond verstand

Burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het Plan-b) staat volledig achter de beslissing. “Er is nog geen paniek bij de bewoners van De Panne want wat over de grens aan het gebeuren is, blijft een stuk onbekend hier”, zegt hij.

“En paniek is ook niet nodig. Maar het is wel zo dat extra waakzaamheid absoluut geboden is. We roepen mensen op hun gezond verstand te gebruiken. Ga nu de grens niet over. Water halen in Frankrijk is nu even geen optie meer. Ook in De Panne is er water en brood te vinden. Er is al vrij veel verkeer van grensarbeiders die in onze bedrijven werken. We moeten andere verplaatsingen over de grens nu absoluut beperken.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.