BOB blijkt een probleem te zijn: West-Vlamingen vaakst betrapt voor rijden onder invloed

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Tijdens de BOB-campagne afgelopen zomer werden 921 chauffeurs in West-Vlaanderen betrapt voor rijden met alcohol of drugs in het bloed. Net geen 4,5 procent van de gecontroleerde bestuurders bleek onder invloed, het hoogste cijfer van heel Vlaanderen. Vooral de weekendnachten zijn problematisch: een op de zeven gecontroleerde bestuurders bleek onder invloed.

De resultaten van de BOB-campagne in West-Vlaanderen zijn niet om over naar huis te schrijven. Ondanks alle mogelijke sensibiliseringscampagnes in media en langs de kant van de weg werden tussen 4 juni en 31 augustus van dit jaar 921 chauffeurs betrapt achter het stuur met alcohol of drugs in hun bloed. Op een totaal van 20.657 uitgevoerde controles bleek 4,46 procent van de bestuurders positief te blazen. Nergens in Vlaanderen ligt dat cijfer hoger.

Eén op de zeven

Ruim 11.000 controles – net iets meer dan de helft – werden tijdens de week afgenomen, de overige 9.550 in het weekend. Vooral op zaterdag en zondag liepen veel chauffeurs onder invloed tegen de lamp. Bijna 6 procent van de gecontroleerde bestuurders blies toen positief. Op weekdagen zakt dat cijfer naar 3,2 procent. Nog opmerkelijk: tijdens de weekendnachten loopt het percentage bestuurders onder invloed in West-Vlaanderen op tot maar liefst 14,7 procent, of meer dan één op de zeven. In de nachten tijdens de week blaast 8,5 procent van de chauffeurs positief.

Hoewel vergelijkingen maken met vorige jaren moeilijk ligt omwille van de specifieke situatie met de coronamaatregelen, valt toch op dat het aantal betrapte bestuurders onder invloed niet daalt. Integendeel zelfs. In de zomer van 2019 blies 3,8 procent van de chauffeurs positief, het laagste cijfer in de laatste vijf jaar. Dit jaar stijgt het dus weer naar bijna 4,5 procent. Wel moet gezegd dat er in de zomer van 2021 een pak minder controles zijn uitgevoerd dan in de zomers van 2019, 2018 en 2017.

339 keer rijbewijs kwijt

Een kleine 2.200 alcoholcontroles in onze provincie vonden plaats naar aanleiding van een verkeersongeval: 792 keer ging het om een ongeval met een lichamelijk letsel, 1.403 keer om verkeersongevallen met enkel stoffelijke schade. Bij 9,2 procent van de verkeersongevallen waarbij een of meerdere personen gewond raakten, was er alcohol of drugs in het spel. Bij bijna 9,5 procent van de ongevallen met materiële schade was minstens een van de betrokken bestuurders onder invloed. Exact 339 chauffeurs moesten onmiddellijk hun rijbewijs inleveren.

Uit de nationale resultaten van de BOB-campagne, die dit jaar twaalf weken duurde, blijkt dat 3,3 procent van de bestuurders positief blies. In totaal werden meer dan 191.000 chauffeurs gecontroleerd, goed voor 2.270 controles per dag. Exact 6.279 onder hen had te veel gedronken om nog achter het stuur te kruipen, de overgrote meerderheid had meer dan 0,8 promille in het bloed. De wettelijke limiet in België ligt op 0,5 promille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier