Burgemeesters Wingene en Beernem staan achter plannen verlenging fietspad Beernemsteenweg

De burgemeesters van Beernem en Wingene hopen dat de werken voor het dubbelrichtingsfietspad snel kunnen starten.© NS
De burgemeesters van Beernem en Wingene hopen dat de werken voor het dubbelrichtingsfietspad snel kunnen starten.© NS
Redactie KW

De gemeenten Wingene en Beernem zijn ontgoocheld over de gerechtelijke procedure die momenteel loopt tegen de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs de Beernemsteenweg. Beide burgemeesters hopen dat de werken toch snel van start kunnen gaan om zo de verkeersveiligheid voor fietsers te verhogen.

Eind verleden jaar werd het nieuwe fietspad langs de N370 tussen Wingene en Wildenburg geopend. Iedereen is vol lof, want het is er aangenaam en veilig fietsen. De gewestweg is een drukke baan waar veel zwaar verkeer passeert. Men vond dat het doortrekken van het huidige fietspad tot in Beernem de volgende logische stap mocht zijn.

Vleermuis

Het project staat al geruime tijd op de planning van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ook de gemeenten Wingene en Beernem kunnen zich volledig vinden in de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs de oostelijke zijde van de gewestweg.

Wanneer het fietspad aan de andere kant zou komen, dan moeten fietsers twee keer de drukke gewestweg kruisen en dat levert nieuwe en gevaarlijke verkeerssituaties op. Gerechtelijke procedures rond de habitat van een beschermde vleermuissoort, blijven voorlopig verhinderen dat de werken van start kunnen gaan.

Verkeersveiligheid en mensenlevens

Vorige week vond een eerste overleg plaats tussen Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Landmaatschappij en de betrokken gemeenten om de problemen te bespreken. Toen bleek dat alle partijen nog steeds op dezelfde lijn zitten, werd besloten om nu de noodzakelijke stappen te ondernemen om het dossier zo snel mogelijk te deblokkeren.

“We mogen de hoofddoelstelling van dit project niet uit het oog verliezen”, beklemtoont burgemeester Lieven Huys van Wingene. “We willen de verkeersveiligheid van onze fietsers aanzienlijk verhogen. Wanneer we het fietspad aan de overkant leggen, dwingen we hen om twee keer de drukke gewestweg te kruisen. De keuze aan de oostelijke kant is geen keuze tegen vleermuizen of de natuur in het algemeen, maar wel eentje voor de verkeersveiligheid en mensenlevens.”

Burgemeester Jos Sypré van Beernem sluit zich bij het standpunt van zijn collega aan. “Het is noodzakelijk en belangrijk dat dit fietspad er komt en we hopen dit snel te kunnen realiseren.” (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.