Bord in tuin waarschuwt chauffeurs voor overstekende katten
In de Delfien Vanhautestraat in Vichte is er sinds kort een ongewoon verkeersbord te zien. Als fervente kattenliefhebber plaatste Alain Demurie een waarschuwingsbord met het profiel van een kat. Nadat een jaar geleden één van zijn katten doodgereden werd, hoopt Alain met dit bord de automobilisten trager te doen rijden.
“Sinds een paar jaar klagen we met de buurt bij de gemeente de overdreven snelheid in onze straat aan”, vertelt Alain Demurie (65). “In de plaats van de toegelaten 50 kilometer per uur wordt er 70 tot 90 kilometer per uur gereden. Op de plaats waar er het snelst gereden wordt, komt een veelgebruikt fiets- en voetpad uit, waar heel wat schoolgaande kinderen gebruik van maken. Twee keer een korte aanwezigheid van de politie en talrijke mails naar de gemeente, brachten geen zoden aan de dijk.”
“Meer dan een jaar geleden bevestigde ik affiches in mijn bomen om de bestuurders op hun snelheid te wijzen. Op bevel van de burgemeester diende ik deze te verwijderen. Enkele weken geleden plaatste de gemeente een snelheidsaangever die maar half gewerkt had doordat er een grote container voor geplaats werd. We wachten nu op de resultaten van deze metingen.”
“We wonen al meer dan 40 jaar in deze ooit rustige wijk waar vroeger de kinderen op straat konden spelen. We vrezen nu voor onze kleinkinderen. En als kattenliefhebber sinds meer dan 60 jaar, vangen we ook verwaarloosde katten op die we de beste zorgen geven. Vroeger moesten we niet vrezen voor hun leven, maar door de snelheidsduivels die onder meer naar de Wijnbergstraat rijden, houden we ons hart vast.”
“Geen borden in bomen”
“Via de firma ECS Signalisatie, een firma die wegsignalisaties maakt, kon ik dit verkeersbord bestellen”, vervolgt de voormalige sportleerkracht. “De uitbater in Tienen liet dit bord maken om in de voortuin te plaatsen van zijn dochter nadat één van haar katten overreden was.”
“De goedkoopste maatregel zou zijn dat er ter hoogte van het fiets- en wandelpad aan de beide kanten van onze straat een herhalingsbord met ‘50’ wordt geplaatst”, besluit de bezorgde burger.
We vroegen de Anzegemse burgemeester om een reactie. “Alles moet wettelijk zijn, dus borden in de bomen die met touwen zijn vastgemaakt, kunnen niet”, aldus burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén).
“We kunnen daar een drempel leggen, maar niemand wil dat voor zijn deur omwille van het extra lawaai ’s nachts als auto’s er over rijden. Ons voorstel om de straat halverwege af te sluiten voor het verkeer, werd ook niet als een goede oplossing gezien. Binnenkort zullen we opnieuw een verkeersmeter plaatsen voor betere metingen. Met deze misnoegde burger wil ik binnenkort persoonlijk in gesprek gaan om een oplossing te zoeken waar iedereen zich in kan vinden.”
Gesprek
Dat gesprek volgde enkele uren later al. Burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén) en schepen van Onderwijs Anja Desmet (SAMENéén), die in dezelfde straat woont als Alain Demurie, namen de tijd om Alain Demurie persoonlijk te woord te staan een paar uur nadat de poezenliefhebber onze krant te woord stond.
“We hebben een constructief gesprek gehad waarin ik heb uitgelegd dat ik niet enkel uit eigen naam spreek, maar ook de buurtbewoners vertegenwoordig”, aldus Demurie. “De burgemeester heeft me verteld dat de gemeente de snelheidsmeter opnieuw zal plaatsen en de analyse van de gemeten snelheden aan mij zal doorsturen. Mijn voorstel om twee gebodsborden ‘50’ heel zichtbaar te plaatsen halverwege de straat, gaat de burgemeester in overweging nemen. Ik ben tevreden over de ontmoeting en blij dat ze naar de burgers luisteren. Het is dankzij de Krant van West-Vlaanderen die met de burgemeester gebeld heeft, dat dit gesprek er zo snel kwam”, aldus Alain Demurie.
(GV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier