Basisschool De Touwladder zet verkeersveiligheid hoog op de agenda: “We zetten in deze donkere dagen extra in op fluokledij”

Van links naar rechts: Els De Meyer (directeur), Paul Annys (lid verkeerswerkgroep), Katrijn De Leyn (lid verkeerswerkgroep). (foto PDC)
Redactie KW

Wie de voorbije dagen langs de Collegestraat passeerde, kon er niet naast kijken. De basisschool De Touwladder van OLVA is als het ware omarmd door fluohesjes. De kinderen van De Touwladder worden er attent op gemaakt om in deze donkere dagen goed zichtbare kledij te dragen.

“We promoten deze maand uiteraard het dragen van fluokledij, want het is belangrijk dat je gezien wordt in het verkeer, zeker in deze donkere dagen. Maar er is doorheen het jaar nog heel wat meer te doen rond verkeersveiligheid op onze school”, duidt directeur Els De Meyer.

“Bij het begin en het einde van de schooluren is de verkeerssituatie in de Collegestraat echt niet veilig”, vult gemachtigd opzichter Katrijn De Leyn aan. “Ik ben lid van de verkeerswerkgroep en samen met enkele andere ouders en leraren doen we er alles aan om de verkeersveiligheid in de schoolomgeving te optimaliseren.”

“Dit jaar werken we verschillende acties uit samen met vier leerlingen van het zesde leerjaar die door de stad officieel werden aangesteld als verkeersambassadeurs. Er vond al een fietscontrole plaats die de kinderen zelf uitvoerden en waarbij de politie een handje toestak. Ook de parkeeractie om ouders te sensibiliseren om hun wagen correct te parkeren in de schoolomgeving was een succes. We merken stilaan een gedragswijziging maar het is een werk van lange adem.”

Speelstraat

“Op 1 december wordt de Collegestraat van 8 uur tot 10.30 uur een speelstraat”, geeft Paul Annys nog mee. Ook hij is gemachtigd opzichter en lid van de verkeerswerkgroep. “We willen met dit initiatief in samenwerking met de stadsdiensten de kinderen laten ervaren wat een veilige schoolomgeving inhoudt. We blijven ons als werkgroep ook inzetten opdat de Collegestraat ooit een erkende fietsstraat zou worden. Hiervoor moeten we rekenen op een goede samenwerking met De Lijn en dat is niet simpel.”

“Het is onze betrachting om elke maand samen met de verkeersambassadeurs één verkeersactie uit te werken”, aldus nog de directeur van De Touwladder. “Als iedereen wat meehelpt en zich verantwoordelijk gedraagt, zullen onze vele acties zeker bijdragen tot een veilige schoolomgeving. Daar twijfel ik niet aan.” (PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.