Autoluw centrum vanaf 11 uur ook geen optie voor Blankenbergse handelaars

Na luid protest van de handelaars past het Blankenbergse stadsbestuur het tijdstip waarop het centrum autoluw wordt aan van 10 uur naar 11 uur. “De handelaars lieten hun stem horen, de stad nam de opmerkingen in acht en zocht naar een gepaste oplossing”, luidt het in het persbericht dat maandag werd uitgestuurd. Maar de handelaars vinden die toegeving verre van toereikend.

Joëlle De Bruyne van Escape. © WK

“Wij willen gewoon dat de bestaande regeling behouden blijft“, zegt voorzitter Hans Fevery van de handelsgebuurtekring Centrum. Het stadsbestuur liet op 3 mei een aangepaste zomerregeling in voege gaan om de centrumstraten autoluw te maken. Enerzijds om de veiligheid te garanderen in een periode waar wisselende omleidingen voor verwarring zorgen. Bij het openen van het kruispunt Lemanstraat/Weststraat zal het tijdstip waarop het centrum autoluw wordt opgetrokken worden van 10 uur naar 11 uur.

“Op een informatievergadering die plaatsvond op 14 mei hebben zowel omwonenden als handelaars hun mening gegeven over deze maatregel, en sommigen overhandigden ons ook een tegenvoorstel. We hebben dat intern besproken en na advies van de politie, kunnen we de maatregel nu aanpassen en bijsturen”, zegt schepen van openbare werken en mobiliteit Sandy Buysschaert (CD&V). Nog volgens Buysschaert, laat ook de voortgang van de werken in de Weststraat de bijsturing toe. Concreet schuift het tijdstip waarop de regeling in werking treedt met een uur op, dus van 10 uur naar 11 uur. “Zo wordt voldaan aan de verzuchtingen van de horeca: die kunnen hun losse terrassen buitenplaatsen, handelaars krijgen meer ruimte om hun leveringen te ontvangen voor 11 uur en klanten krijgen alsnog de kans om hun boodschappen in het stadscentrum met de wagen te doen”, aldus nog schepen Buysschaert.

“Ook geen oplossing: de klanten die voor korte boodschappen naar het centrum komen, zullen nog altijd wegblijven“, zegt Hans Fevery van de handelsgebuurtekring Centrum. Het ongenoegen is groot bij de handelaars: Fevery, die zelf een electrozaak uitbaat in de Vissersstraat, dreigt er zelfs mee om zijn deur te sluiten. “Wij bestaan 70 jaar maar als deze regeling aanhoudt, trek ik hier weg. En er zullen dan zeker nog handelaars volgen: ‘t is nu al moeilijk om stand te houden tussen de ketens”, klinkt het. De handelaars kwamen zelf met een alternatief op de proppen waarbij de rijrichting in de Bakkerstraat tijdelijk omgekeerd wordt. “Zodat alle plaatselijke verkeer in een lus door het centrum kan: in via Vissersstraat – door via Bakkerstraat – uit via Langestraat. Dat zou moeten toelaten om de al jaar en dag bestaande verkeersregeling te behouden waarbij enkel de Kerkstraat tussen 13 uur en 18 uur autovrij wordt. Als tegemoetkoming stellen we voor om hier tijdens de weekends en vakanties ook de andere centrumstraten aan te onderwerpen. Klanten kunnen dan hun boodschappen alsnog in de voormiddag plannen, én er zou ook minder verkeer zijn op de drukste momenten“, zegt Joëlle De Bruyne van Escape.

De aangepaste regeling treedt in werking bij het openen van het kruispunt G. Lemanstraat/Weststraat op 30 mei. Het centrum zal vanaf dan autoluw zijn van 11 tot 18 uur..

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.