Hallebardiers hopen volgend jaar hun 500-jarig bestaan te kunnen vieren

© GF
Redactie KW

De Brugse Sint-Michielsgilde is de oudste bekende Vlaamse schermgilde. In 1456 werden de schermers door het stadsbestuur als broederschap erkend. Na hun officiële erkenning werden de leden ‘Hallebardiers’ genoemd. Net als in de vijftiende eeuw bestaat het bestuur van de huidige vereniging nog steeds uit een hoofdman, deken, griffier, hofmeester en raadsleden.

Bart Vyvey (56) gaat al 30 jaar als hoofdman van de Hallebardiers door het leven. “Ook voor onze vereniging was het coronavirus zeker geen zegen. Ik schat dat een twintigtal leden zal afhaken. Ik merk heel wat onzekerheid bij onze oudere leden maar ook enkele jeugdige schermers zullen misschien voor een andere sport kiezen. De betaling van de lidgelden is hiervoor een duidelijke referentie. We respecteren nochtans strikt alle veiligheidsvoorschriften. Wanneer er niet geschermd wordt, is het dragen van een mondmasker verplicht en zelfs tijdens de opwarmingsoefeningen zijn er duidelijke afspraken en regels. Het schermmateriaal wordt na elke training grondig ontsmet en als het even kan oefenen we buiten. Tijdens elke training zijn er twee extra zaalverantwoordelijken die er nauwlettend op toezien dat alle voorschriften wel degelijk nageleefd worden.”

Nieuw complex

“Gelukkig kunnen we sinds kort in het prachtige, nieuwe sportcomplex Xaverianen onze trainingen afwerken. Vroeger oefenden we in drie verschillende zalen, maar nu kunnen alle groepen samen trainen. Dat is heel belangrijk voor het clubgevoel en de samenhorigheid onder de leden.”

De hoofdman van de Hallebardiers weerlegt met klem dat schermen een elitaire sport is. “Geschiedkundig is bewezen dat schermers behoorden tot de meest arme en schamele ambachtslieden. Ook in 2020 zorgen we ervoor dat onze vereniging voor iedereen toegankelijk is. We willen absoluut vermijden dat iemand die geïnteresseerd is in de schermsport om financiële redenen zou afhaken. Daarom stellen we gedurende één jaar alle schermmateriaal gratis ter beschikking.”

“Al onze leden krijgen voor 250 euro lidgeld een groot aantal lessen aangeboden en ze mogen ook gratis deelnemen aan verschillende tornooien. Ons motto is immers dat schermen moet kunnen voor iedereen van 10 tot 77 jaar. We willen deze leuze waarmaken en slagen daar vrij goed in, want ruim 60 procent van onze schermers zijn jeugdleden. We investeren niet in actieve rekrutering maar onze trainingen op de stadsvesten zijn de beste visuele reclame voor onze vereniging.”

Fechtschule: Tomorrowland van de schermsport

2021 wordt een heel belangrijk jaar voor de Hallebardiers want dan bestaat de vereniging officieel 500 jaar. “We hopen deze belangrijke gebeurtenis in coronavrije omstandigheden te kunnen vieren want we organiseren het hele jaar door verschillende activiteiten. Het belangrijkste evenement is de Fechtschule die plaatsvindt op 7,8 en 9 mei. Lesgevers van over de hele wereld komen tijdens deze driedaagse naar Brugge om het beste van zichzelf te geven op verschillende historische wapens. We voorzien ook lezingen over heel wat interessante onderwerpen. Dit is voor ons een heel belangrijk event… een soort Tomorrowland van de schermsport”, aldus hoofdman Bart Vyvey.

Unieke formule

In de eerstkomende maanden staan nog twee belangrijke gebeurtenissen op de agenda van de Hallebardiers. “Op 11 september organiseren we het jaarlijkse Sire- en Koningstornooi. Dan komen nagenoeg alle leden van de vereniging samen op de Brugse vesten om te schermen voor deze felbegeerde titels. Sportiviteit en vriendschap primeren in de duels maar dat betekent geenszins dat onze leden niet tot het uiterste gaan. Een maand later op 9 oktober vindt ons jaarlijks internationaal ploegentornooi plaats. We organiseren al 25 jaar dit tornooi met de betere schermers uit verschillende Europese clubs. We werken met een unieke formule waardoor iedere deelnemer een volledige dag kan schermen. Hopelijk gooit het coronavirus geen roet in het eten want al onze leden kijken na een die gedwongen rustperiode enorm uit naar deze twee tornooien.” (PDC)

Opgericht in: 1444 als Sint-Michielsgilde

Hoofdman (voorzitter): Bart Vyvey

Adres: De Kruispoort, Langestraat 191, Brugge

Aantal leden: 200 (heren, dames, jeugd)

Trainingslocaties: Kruispoort en De Xaverianen

Disciplines: Olympisch schermen (floret en degen), Historisch schermen (langzwaard, rapier…)

Belangrijkste evenementen: Siretornooi (jaarlijks in september), Internationaal schermtornooi (jaarlijks in oktober), Fechtschule (7-8-9 mei 2021)