Feestcomité Leke gaat met dorpsspel op zoek naar verdoken schoonheid

Vooraan v.l.n.r. Elsy Claeys, David De Schepper en Joëlle Etienne, achteraan Cesi Grooten, Serge Vermander en Tim Evers. (foto ACK)
Redactie KW

Tijdens het weekend van 5 juli zou Leke weer bruisen van het leven. Dan zou immers het kermisweekend plaatsvinden. Helaas moest ook hier door de huidige corona-omstandigheden de kermis sneuvelen. Het feestcomité van Leke zorgt wel voor een alternatief.

Het feestcomité Leke bestaat dit jaar 14 jaar en is samengesteld uit Cesarno, Cesi Grooten, Tim Evers, Joëlle Etienne, David De Schepper, Elsy Claeys, Kevin Degrande en serge Vermander met daarnaast ontelbaar helpende handen van vrijwilligers. “Voor wij startten bestond er een kermis in Leke maar die was op sterven na dood, het was de Dorpsraad die de leiding hierin nam. Twee kramen, een trappistenbar die door het voetbal van Leke werd bemand en dat was het”, vertelt Serge Vermander. “Toen deed Cesi een rondvraag en vond meteen mensen die mee wilden werken om de kermis in Leke nieuw leven in te blazen.”

Er werd een comité gevormd en ideeën werden uitgewisseld. “In hoofdzaak organiseren we de kermis maar sinds enkele jaren is daar ook een nieuwjaarsdrink bij gekomen. In het begin zijn we gestart met een tentje van 4 bij 6 en organiseerden we een Spel zonder Grenzen. Later werd het een tweedaags weekend en op vandaag organiseren we drie dagen. Op vrijdag openen we de kermis traditioneel met een kermiscafé met live-optredens. We hebben een tijdlang een rommelmarkt georganiseerd op zaterdag maar dat is nu vervangen door Leke Got Talent, een talentenshow voor de jongeren met zang, dans, mopjes, enz. in samenwerking met Jong Leke om dan in de avond aan de barbecue te beginnen”, vertelt Joëlle Etienne.

Majorettes

“Een 200-tal mensen komt hier op af en we doen alles zelf van groenten tot sausjes over het vlees: alles is vers. In de avond zijn er dan weer live-optredens en speelt een dj. Zondag start met het openen van de trappistenbar om 11 uur, de optredens van lokaal talent, een aperitiefconcert door de Kon. Harmonie Sint-Cecilia Keiem en de majorettes. De zondag loopt dan stilletjes uit en dan wordt alles opgeruimd. Het klinkt eenvoudig maar er is toch heel wat werk aan om alles in goede banen te leiden. Sinds een paar jaar komen er ook weer kermiskramen naar Leke en doorlopend zorgen we voor lekkere versnaperingen.”

Daarnaast zorgt de vereniging ook voor de samenhorigheid onder de inwoners van Leke, niet enkel door de kermis maar ook door de nieuwjaarsdrink te organiseren. “Elk jaar op de zaterdag voor Kerst nodigen we iedereen uit. Vroeger kwamen we samen in tenten op het marktplein bij Lutje maar na een diefstal hebben we beslist om te verhuizen naar Lecca, deels buiten met vuurkorven en deels binnen. Elk jaar wordt er een thema aan gekoppeld met prijzen voor de best verklede persoon”, legt Serge Vermander uit. “Of we het dit jaar ook kunnen doen is afwachten. Voor de kermis hebben we alvast voor een alternatief gezorgd. We hebben een spel op punt gezet dat op 4 juli via Facebook wordt voorgesteld, het is een spel voor jong en oud en vanaf 5 juli kan je deelnemen, het is een spel waarbij je de verdoken schoonheid van Leke leert kennen, het spel loopt tot begin augustus en wordt dan herstart met andere opdrachten”, geeft Serge nog mee. (ACK)

Kermiscomité Leke

Oprichting: Voorzitter Cesi Grooten stond aan de wieg van het feestcomité.

Bestuur: Naast voorzitter Cesi Grooten heeft de vereniging secretaris, penningmeester en webmaster Serge Vermander en de bestuursleden Tim Evers, Kevin Degrande, Joëlle Etienne, Elsy Claeys en David De Schepper..

Lokaal: Vergaderingen vinden plaats ten huize van één van de bestuursleden, er is geen vast lokaal.

Info: Facebookpagina van feestcomité Leke.