Verbreding Leie wellicht volgend jaar van start

Redactie KW

Wellicht volgend jaar al kan in Wervik de verbreding van De Leie starten. Dat is nodig om grotere schepen te laten passeren. Er komt onder meer een hogere brug, en daarover was er wat onrust. Een jaar lang zou er geen verkeer mogelijk zijn tussen Wervik en Frankrijk. Maar dat probleem is nu opgelost. De nieuwe brug komt naast de bestaande.

Na bijna dertig jaar is er eindelijk een voorakkoord over de verbreding van de Leie in Wervik. Na die werken kunnen er grotere vrachtschepen varen tussen Gent en Frankrijk, en daar is ook een hogere brug voor nodig. De enige verbinding tussen Wervik en haar Franse buurgemeente Wervicq-Sud zou daarvoor een jaar onderbroken zijn, maar dat pijnpunt is nu weggewerkt.

De Leie wordt over een afstand van 300 meter een stuk breder, en Wervik krijgt ook een plaats waar zware vrachtschepen elkaar kunnen kruisen. Met de verbreding was er de vrees dat heel wat parkeerplaatsen in de buurt zouden verdwijnen, maar dat klopt niet.

De verbreding van de Leiedoortocht in Wervik past in het Europese binnenvaartproject Seine-Schelde, en zal twintig miljoen euro kosten. Nog voor de zomer vraagt Waterwegen en Zeekanaal een bouwvergunning aan, volgend jaar kunnen de eerste werken al starten. Ten laatste over drie jaar is het hele project in Wervik afgerond.

(JV/LD)

Meer in het WTV nieuws vanaf 18 uur

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.