Seksueel Misbruik – Danneels: “commissie-Halsberghe ontbonden wegens overschrijden mandaat”

Redactie KW

Godelieve Halsberghe, de voorzitster van de commissie voor klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie, opereerde vooral alleen en overschreed het mandaat van haar commissie regelmatig. Nadat enkele leden om die reden ontslag hadden genomen, werd de commissie ontbonden en kwam kinderpsychiater Peter Adriaenssens aan het hoofd van een nieuwe commissie. Dat verklaarde kardinaal Godfried Danneels in kamercommissie Seksueel Misbruik.

De commissie moest advies geven aan de bisschoppen, maar naar het einde toe legde Godelieve Halsberghe zelf schadevergoedingen op, wat niet de bedoeling was, zo benadrukte Danneels. Ze werkte ook vaak alleen. Dat alles waren redenen om de commissie te ontbinden en te vervangen door de commissie Adriaenssens.

Heel wat commissieleden hadden vragen bij het feit dat de eerste commissie nauwelijks dossiers binnenkreeg van bisschoppen of slachtoffers, terwijl de commissie-Adriaenssens overstelpt werd met klachten.

“Lag dat aan het uitbreken van de zaak-Vangheluwe? Of aan het feit dat Peter Adriaenssens een arts was en Godelieve Halsberghe een gewezen magistrate? Ik heb geen uitleg voor het verschil en was even verrast als jullie”, zei de kardinaal aan de commissieleden.

(belga)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.