Zouden ze in Italië ook lachen met de pullovers van signore Van Ranst?

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Frank Buyse (60) zit óók thuis, maar gaat elke dag op zoek naar wat zon in donkere coronatijden. En deelt die graag. Wat hoop en humor, elke dag een vitamientje.

Gisteren een WhatsAppje gekregen van een Italiaanse journalist. Ene Daniele Trecca. We ontmoetten elkaar enkele jaren geleden at Stadio Olimpico in Roma, schrijft hij. Ik was er drie keer, telde ik. Even opgezocht, in 1997, in 2017 en in 2018. Maar Daniel Trecca, een man met een baard en een dochtertje zie ik op zijn profielfoto, herinner ik mij echt niet. Dat moeten de jaren zijn. Maar alla, mijn collega vraagt me of ik een paar vragen wil beantwoorden over de coronacrisis in België. Certo Daniele, natuurlijk! Italië is nog veel erger getroffen, als we jullie kunnen helpen met wat goede raad….

Ik had dit willen antwoorden.

Hoe is de situatie van het virus in België? Welke maatregelen zijn genomen door de politieke autoriteiten.

Beste Daniele, kent u signore Van Ranst? Hij is een viroloog en een heel slim mens. Hij doet zelfs mee aan de Slimste Mens ter Wereld. Jullie hebben zo’n quiz niet in Italië, vrees ik. Wel, onze politieke autoriteiten luisteren heel goed naar signore Van Ranst en hebben op tijd – jullie dachten piano piano…, geloof ik – alle maatregelen genomen. Waardoor het aantal ziekenhuisopnames nu al gedaald is naar 314. Goed, hé. Er wordt hier wel al eens gelachen met de pullovers die hij elke dag draagt en jullie, Italiaanse fashionista, zouden er waarschijnlijk nog harder mee lachen, maar, beste Daniele, het maakt ons niets uit: we zijn in goede en propere handen!

In Italië zijn er veel discussies tussen de verschillende politieke fracties. Is dat bij jullie ook?

Ben je gek, beste Daniele? Bij ons zijn ze het over alles eens: wel of niet een mondmasker op straat, wel of niet op bankjes zitten, mogen we meer dan 50 km fietsen of niet – we blijven een volk van cyclista hé, Daniele. Er was maar één klein discussietje, onze minister van Toerisme wil al diegenen met een tweede verblijf aan zee, waar ze nu niet naar toe mogen, als compensatie een waardebon geven. Misschien kunnen we in deze ook iets van jullie leren. Jullie hebben toch ook de Italiaanse Riviera, krijgen al diegenen met een villa ginder dan bij jullie een waardebon voor een hip, Italiaans zijden hemdje of zo?

“Zeker geen Italiaanse mode, Daniele?”© belga

– De Belgische voetbalbond was de eerste om de competitie stop te zetten waardoor Club Brugge kampioen is. Denk je dat het een juiste beslissing was?

Forza FC Bruhhe, Daniele! Club Brugge is natuurlijk de terechte kampioen, ooit wordt Philippe Clement nog coach van Juventus! Maar ik denk tegelijk dat de beslissing tot stopzetting iets te vroeg is genomen. Signore Van Gucht is al met negen medestrijders een exit-strategie aan het voorbereiden. Misschien wel naar het voorbeeld van Oostenrijk. Vanaf 1 mei gaan daar alle winkels er weer open, met 1 klant per 20 m². 22 voetballers maal 20 m² is 440 m² en een voetbalveld is pakweg 5000m², dat moet toch kunnen?

Neen, beste Daniele, dat laatste is een grapje. Maar u merkt, ik ben een positivo (mijn Italiaans wordt steeds beter). Ik zie vandaag toch steeds meer licht aan het einde van de tunnel. Echt.

Ciao Daniele, hou jullie goed, hé. Tot Club Brugge-Juventus, de volgende Champions League-finale!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.