Zonder Grenzen Meulebeke laat je ontbijten voor Rwandese kinderen en mindervaliden

De leden van de werkgroep met zittend v.l.n.r. Leo Kinet, Maddy Decraemer, Guido Eeckhout, Nico Delmotte, Leen Vandenbussche en Lobke Houfflyn. Staand zien we v.l.n.r. Nele Claerhout, Hilde Viaene, Marie-Jeanne Laro, Nadine De Bel, Dirk Willemyns en Joke Morel. © Foto Luc
Redactie KW

Met een nieuw logo en een jonger bestuur houdt werkgroep Zonder Grenzen Meulebeke voor de 21ste keer de ontbijt-aan-huisactie op 11 maart. Inzet van dit alles is om de levensomstandigheden van weeskinderen, arme gezinnen en mindervalide personen in Rwanda te verbeteren.

Tijdens de 20ste ontbijt-aan-huisactie werden er maar liefst 2.369 ontbijten klaargemaakt en afgeleverd. De opbrengst van 9.000 euro ging rechtstreeks naar de Vriendenkring Kinderhulp Rwanda. De ontbijtactie startte 21 jaar geleden, een idee van wijlen Jan Houfflyn en zijn echtgenote Hilde Viaene, ouders van twee Rwandese adoptiekinderen en tevens afstandsouders van Sandra om haar te helpen na de vernielende burgeroorlog. Er ontstond een werkgroep en met de opbrengst van de eerste ontbijtactie kreeg Sandra een dak boven het hoofd, mede dankzij de inzet van broeder Jozef Allyns, die ter plaatse alles regelde. Sinds de dood van Jozef Allyns zorgt vzw Vriendenkring Kinderhulp Rwanda ervoor dat de ingezamelde financiële middelen optimaal besteed worden.

Boerderijproject

“Het doel van VKR is financiële, materiële en morele steun te verlenen aan de noodlijdende Rwandese kinderen”, zeggen Leo Kinet en Marie-Jeanne La Roy over hun project. “Zo kunnen we hen een meer menswaardig bestaan en een betere kans tot ontwikkeling geven. Momenteel bieden we hulp aan 65 kinderen en jongeren van het weeshuis Centre Mémorial Gisimba (Kigali) die nu, op bevel van de regering daar, geplaatst zijn in gezinnen. We steunen ook nog drie jongeren met een beperking van het voormalig weeshuis en tien kinderen in het centrum voor mindervalide kinderen Kamonyi. Reken daarbij nog de 52 gezinnen die we in ons programma opnemen om hun toestand rooskleuriger te maken en je begrijpt dat er veel centen nodig zijn.

De hulp bestaat hoofdzakelijk uit het betalen van schoolkosten, voeding, hygiëne en medische zorgverstrekking. “We hebben waterreservoirs voorzien, sanitaire ruimtes ingericht en kleine huisjes gebouwd voor de gezinnen. We zijn ook van start gegaan met een boerderijproject.”

Leo en Marie-Jeanne samen met de kinderen en jongeren uit het voormalig weeshuis. Sandra zit geknield (vierde van links), naast haar zonen Gaël (rode shirt) en Godson (shirt met Engelse vlag).
Leo en Marie-Jeanne samen met de kinderen en jongeren uit het voormalig weeshuis. Sandra zit geknield (vierde van links), naast haar zonen Gaël (rode shirt) en Godson (shirt met Engelse vlag).© GF

Vorig jaar werd er 27.000 euro besteed aan de gezinswerking, voor de kinderen uit het weeshuis was er 20.200 euro (18.600 euro daarvan ging naar schoolrekeningen). “De gehandicaptenwerking nam 23.600 euro uit ons budget. Vorig jaar hebben we alle projecten ter plaatse bezocht en we waren echt aangenaam verrast dat alles zo vlot verloopt en de kinderen er nu heel wat beter uitzien. Sandra, de afstandsdochter van Jan en Hilde uit Meulebeke, is nu al een flinke mama. Ze organiseerde zelfs een dagexcursie met alle kinderen en jongeren van het voormalig weeshuis. Een onvergetelijk gebeuren!”

Inschrijven

Dirk Willemyns is voorzitter van Zonder Grenzen Meulebeke. “Op 11 maart organiseren we onze actie”, weet hij. “Inschrijven kan tot en met 23 februari bij de leden van de werkgroep, in de parochiekerken, bij de deelnemende handelaars (alle slagerijen, dagbladhandels, Carrefour Market, Delmotjes, Greetje, Lotte vishandel en ‘t Bloemblaadje, KBC, frituur De Sneppe en cafetaria Ter Borcht) of telefonisch op 0479 92 21 86 (D. Willemyns). Een ontbijtpakket kost 9 euro. We leveren aan huis tussen 7 en 10 uur. Ontbijten kunnen ook afgehaald worden in de Oostrozebekestraat 244 in Meulebeke. Een ontbijt bestaat uit vier broodjes, stuk fruit, koffie, thee, gekookt eitje, confituur, choco, kaas, boter, fruitsap, speculaas en chocolade-ei.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.