Zo druk dat de visboer geen plaats heeft: N-VA wil randparkings in Westouter

Ivo Fonteyne bij een mogelijke locatie bij het voetbalplein. © (Foto EF)
Redactie KW

Het was druk gisteren in Westouter. Zo druk dat vishandelaar Kevin Neut van vishandel Océan geen plaats had om zijn bestelwagen te parkeren op de Neerplaats. “Er was geen doorkomen aan en zo ben ik maar naar huis gereden zonder één iets te verkopen.”

Om de horecazaken op de Neerplaats de mogelijkheid te bieden de afstandsregels te respecteren werden ook terrassen geplaatst op de Neerplaats. “Tot gisteren was er altijd een doorgang mogelijk naar mijn vaste standplaats,” legt Kevin Neut uit. “Nu echter stonden er wagens geparkeerd en was dat niet mogelijk. Ik ben dan maar teruggekeerd. Het had naar mijn mening weinig zin om de politie te verwittigen en nog een eind te wachten op een takeldienst. Wel verwittigde ik schepen Wieland De Meyer die beloofde om vanaf volgende week het nodige te doen zodat ik opnieuw kon opendoen.” Het was gisteren niet alleen een ontgoocheling voor Kevin Neut zelf maar ook voor een aantal vaste klanten. “Die hadden al hun bestellingen geplaatst maar die werden dus niet afgehaald.”

Dit voorval doet de vraag naar randparking in Westouter natuurlijk stijgen. In Heuvelland is het in deze vakantieperiode bijzonder druk. Heel wat mensen brengen hun vakantie in eigen land door, of maken korte uitstappen om te fietsen, te wandelen of gewoon een terrasje te doen in deze mooie streek. “We kunnen dit uiteraard alleen maar toejuichen en het maakt ook dat onze lokale horeca en andere handelszaken daar een broodnodig graantje van kunnen meepikken in deze tijden. En eens die mensen onze streek aangedaan hebben komen ze gegarandeerd terug,” zegt raadslid en Westouternaar Ivo Fonteyne (N-VA). “Uiteraard komen de meeste van die bezoekers naar onze dorpen met de wagen. In enkele deelgemeenten is er een parking voorhanden maar nog niet in Westouter en dat is gezien de vele toeristische mogelijkheden toch wel een noodzaak. Westouter is ook de startplaats van grote evenementen als de de Elfbergentocht of de Belcanto-Classic.”

Zo druk dat de visboer geen plaats heeft: N-VA wil randparkings in Westouter
© (Foto MD)

De oplossing bestaat er volgens N-VA in om in eerste instantie de parking nabij het voetbalplein in de Blauwpoortstraat te gebruiken wanneer er geen voetbalmatchen zijn. “Maar dit zal niet volstaan, vandaar dat we ervoor pleiten om een randparking in te richten nabij de dorpskern. We denken bijvoorbeeld aan de gronden aansluitend op het DOP in de Meersstraat. Misschien zijn er ook OCMW-gronden dicht bij het dorp die hiervoor kunnen ingericht worden.” Uiteraard wenst N-VA Heuvelland dat zo’n parking op een ecologisch verantwoorde manier aangelegd wordt, en die niet zo meer vol te gieten met beton. “Tegenwoordig bestaan er genoeg technieken om o.m. optimaal waterdoorsijpeling mogelijk te maken. Eens zo’n parking er is kan er dan eventueel een blauwe zone langs de rijweg in de kern ingevoerd worden om het lang parkeren moeilijker te maken. Een dergelijk initiatief maakt het voor iedereen aangenamer. En zo kunnen we de stroom bezoekers op een optimale wijze laten kennismaken met de vele troeven van het Heuvelland.”

In de voorbije jaren werden in Heuvelland in Kemmel en Nieuwkerke bijkomende parkeerplaatsen gerealiseerd, goed voor 120 voertuigen. N-VA Heuvelland wil nu ook een parking zien in Westouter. Schepen Wieland De Meyer bevestigt dat er nu ook plannen zijn om een randparking te organiseren in Westouter. “Voorlopig kan ik er nog niet meer over kwijt, gezien de gesprekken nog lopende zijn. hopelijk is er groen licht op de gemeenteraad van september.”

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier