Fietsmedewerker Geert Dhondt (59) sterft na harttransplantatie

Bart Dewaele en Geert Dhondt in de fietsenwinkel Bart Bikes. (foto GV)
Bart Dewaele en Geert Dhondt in de fietsenwinkel Bart Bikes. (foto GV)
Redactie KW

Fietsenwinkel Bart Bikes uit Anzegem is in diepe rouw nadat medewerker Geert Dhondt (59) het leven liet na complicaties bij een harttransplantatie. “We zijn in diepe rouw door dit plotse overlijden. Geert was een medewerker uit de duizend.”

Woensdag 6 januari werd Geert Dhondt uit Ronse opgeroepen door het Onze-Lieve-Vrouw-ziekenhuis in Aalst. Diezelfde dag nog diende hij zich aan te melden voor een harttransplantatie. Geert stond sinds een achttal jaar op de wachtlijst nadat hij in elkaar was gezakt tijdens een ritje met de fiets. Ondertussen kreeg hij een defibrillator ingeplant en onderging hij een aantal keer een ablatie (een behandeling bij hartritmestoornissen, red.). Sinds zijn jeugdjaren had Geert hiermee te kampen tijdens zware inspanningen. Door zijn hartproblemen was hij genoodzaakt om zijn ambities om profwielrenner te worden, op te bergen.

Graag geziene medewerker

Sinds een vijftal jaar werkte Geert als vaste medewerker bij Bart Bikes in de Statiestraat in Anzegem. “Wij zochten iemand om herstellingen uit te voeren en Geert zocht iets om zijn zinnen te verzetten in die periode”, vertelt zaakvoerder Bart Dewaele (51). “Geert mocht toen maar een aantal uur werken per week, naargelang zijn gezondheid het toeliet. Omdat Geert als pluspapa zijn kinderen naar school voerde, pasten we zijn uren zoveel mogelijk aan zodat het haalbaar was voor hem.”

“Geert was een heel goede medewerker”, vervolgt Bart. “Elke fiets moest echt perfect afgewerkt zijn. Hij was ook heel graag gezien door de klanten. Daarvan is de grote stroom aan rouwberichten de getuige. Altijd stond hij klaar om uitleg te geven, ook aan scholen die op bezoek kwamen. Een klant bedacht hem als stille werker op de achtergrond . Maar als hij uitleg kon geven aan klanten en schoolkinderen, dan deed hij dat met passie. Dan bloeide hij helemaal open. Geert was een medewerker uit de duizend en zal moeilijk te vervangen zijn.”

Vooral in de zomer als het druk en warm was, was het lastig werken voor Geert. “We hadden een defibrillatortoestel in de zaak voor het geval er iets zou gebeuren. Daarbij was ik content met de aanwezigheid van mijn vrouw Hilde Decock (53), die verpleegkundige is en sinds enige tijd ook in de winkel werkt. Het laatste contact dat ik had met Geert was woensdagnacht, via een sms”, aldus Bart. Ik ben op weg naar Aalst … voor een hart , schreef hij.”

Archieffoto van 2019 genomen tijdens de Retro Ronde in Oudenaarde. Op de foto v.l.n.r. Geert Dhondt, Vangie Mabunga, Kristof Devoet, papa van de neefjes Staf en Theo Devoet die ook door de wielermicrobe gebeten zijn. (foto GV)
Archieffoto van 2019 genomen tijdens de Retro Ronde in Oudenaarde. Op de foto v.l.n.r. Geert Dhondt, Vangie Mabunga, Kristof Devoet, papa van de neefjes Staf en Theo Devoet die ook door de wielermicrobe gebeten zijn. (foto GV)

Koersliefhebber

“Als familie herinneren we Geert, die op 15 februari 60 jaar zou geworden zijn, als een levensgenieter met een warm hart”, zegt schoonzoon Tom De Vreese (38). “Hij maakte graag flauwe mopjes en droeg zijn gezin op handen.” Geert laat twee dochters na, een zoon en de twee kinderen van zijn huidige partner Vangie Mabunga (38). Geert was ook heel fier op zijn twee kleinkinderen. Voor zover bekend dreigt er voor de naasten van Geert geen familiale belasting wat hartfalen betreft.

“Hij was niet de man van de grote woorden, maar had wel een persoonlijke visie op het leven. In zijn jonge jaren startte hij mountainbikeclub The Mountain Freaks op. Hij gaf ook onderdak aan jonge wielrenners uit o.a. Australië die naar België, het koersland bij uitstek, kwamen. Alles wat met koersen te maken had, kreeg zijn aandacht en de koersen van zijn neefjes Theo en Staf Devoet volgde hij van dichtbij. Ook was hij actief als vrijwilliger bij Leerpunt, een organisatie die Nederlandse lessen aanbiedt aan anderstaligen. En Geert werkte graag bij Bart Bikes, waar ze begrip toonden voor zijn situatie. Hij voelde zich er goed.”

“Ondanks de tegenslagen was zijn levensmotto: nooit opgeven”

Toch had Geert het er zeer moeilijk mee dat zijn hart hem beperkte, weet Tom. “Het koersen en de fietsen waren zijn leven. In navolging van zijn vader Adelin Dhondt had hij zelf ook een fietsenwinkel in Oudenaarde, maar hij heeft de winkel in 1994 stopgezet toen de combinatie met zijn gezin niet meer houdbaar was.”

Complicaties

De operatie zelf was goed verlopen. “Het hart was ook van goede kwaliteit”, vertelt Tom. “Maar erna zijn de complicaties begonnen. Het hart kwam niet goed op gang en moest ondersteund worden door een long-hartmachine. Een urenlange tweede operatie en reanimatie konden niet meer baten. Geert werd continu in een kunstmatige coma gehouden en is niet meer bij bewustzijn geweest na de operatie.”

“Donderdag 7 januari hoorden we elkaar nog in een laatste telefoongesprekje, waarin we hem succes wensten”, klinkt Tom droevig. “Dat hij het uiteindelijk niet gehaald had, was een donderslag bij heldere hemel. Ook al staat de wetenschap nog zo ver, een harttransplantatie blijft een risicovolle operatie. Helaas is het niet zoals bij een nieuwe ketting van een fiets. Die vervang je en je doet verder. Geert was nochtans klaar voor een nieuwe start. Ondanks zijn tegenslagen, was zijn levensmotto: nooit opgeven.” (GV)

Op zaterdag 16 januari wordt er in beperkte kring afscheid genomen. Medeleven kan online betuigd worden via de website van Zorgvooruitvaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier